Temasya Color Run bawa kegembiraan, kesihatan bagi orang Mesir

NEW ALAMEIN BARU, MESIR – Di bandar peranginan Mesir, New Alamein, ratusan pelari disimbah dari kepala hingga kaki dengan warna yang berbeza semasa perlumbaan antarabangsa Color Run.

The Color Run, juga dikenali sebagai Happiest 5K on the Planet, merupakan acara unik yang meraikan kesihatan, kebahagiaan, dan keperibadian. Kini Color Run telah dialami oleh lebih daripada lapan juta pelari di seluruh dunia di lebih 50 negara dan wilayah.

Semasa perlumbaan lima kilometer di New Alamein, pelumba berhenti di setiap kilometer dan dengan gembira menyimbahkan diri mereka dengan serbuk berwarna.

Dengan memakai baju warna putih di garisan permulaan, pelari menamatkan perlumbaan dengan pelbagai warna.

“Ini adalah kali pertama saya menyertai acara seperti ini, tetapi saya sangat menikmatinya,” kata Malak Sultan, seorang pelajar berusia 20 tahun, kepada Xinhua tepat setelah dia sampai ke garisan penamat.

Para peserta memakai baju warna putih di garisan permulaan, pelari menamatkan perlumbaan dengan pelbagai warna. – Xinhua
Kelihatan para peserta yang mengambil bahagian dalam Color Run, perlumbaan sejauh lima kilometer, di bandar peranginan New Alamein, wilayah Matrouh, Mesir. – Xinhua

Wanita muda itu, yang berasal dari wilayah Alexandria yang berdekatan dengan saudara kembarnya, mengatakan dia memutuskan menyertai acara itu untuk bergembira dan mencuba pengalaman baharu.

“Saya tidak menyangka begitu ramai orang menyertai maraton… Saya sangat menyukai larian dan juga melempar serbuk warna antara satu sama lain,” jelas Malak, yang pakaian, wajah dan rambutnya ditutupi dengan warna yang berbeza.

Dia mengatakan dia akan mengambil bahagian dalam perlumbaan tahun depan, sambil menambah dia akan meminta rakan-rakannya untuk bergabung dengannya untuk bergembira.

Mendekati garisan penamat, Ahmed Adel, seorang pelajar universiti berusia 22 tahun dari Kaherah, disambut oleh rakan-rakannya dengan serbuk warna-warni.

“Acara ini sangat menggembirakan. Kami sangat bergembira dan kami akan mempunyai lebih banyak hiburan,” kata Adel dengan gembira.

Dia mengatakan suasananya sangat mendebarkan, di mana dia menjalin hubungan baharu dalam acara sehari itu.

Setelah perlumbaan selesai, keseronokan berlanjutan di Finish Festival, pesta besar yang dilengkapi dengan muzik, tarian, gerai aktiviti, jualan dan lontaran serbuk warna yang lebih besar.

Selain bergembira, The Color Run bertujuan untuk memberi inspirasi kepada para peserta untuk menjalani gaya hidup yang lebih aktif. The Color Run juga menyumbangkan pendapatan untuk aktiviti amal di Mesir.

“Kami mempunyai pesanan kemanusiaan… tahun ini, sebahagian dari pendapatan acara itu akan disumbangkan ke hospital pediatrik tempatan,” kata Amr Mansi, penganjur acara, kepada Xinhua.

Bekas pemain skuasy profesional itu menyatakan acara ini juga bertujuan memberi peluang kepada orang ramai berlari untuk mendorong mereka menjalani gaya hidup yang lebih sihat.

“Kami juga ingin memperkenalkan keindahan negara kita melalui acara sukan, budaya dan keseronokan. Ini adalah salah satu mesej kami,” katanya. – Xinhua