Tembikai Jepun dilelong 120,000 yen

TOKYO, 25 MEI – Dua tembikai premium Jepun hari ini dijual dengan harga kurang daripada lima juta yen yang dicapai pada pelelongan tahun lalu disebabkan koronavirus.

Tembikai dari Yubari di utara pulau Hokkaido dijual dengan harga 120,000 yen pada pelelongan pertama musim ini, 40 kali kurang daripada harga tahun lalu.

Seorang pegawai di pasar borong menyalahkan koronavirus yang menghalang pelanggan korporat kaya untuk datang bersaing dan membida buah paling mahal itu.

Virus bermakna pelelongan adalah lebih kecil daripada biasa dan kebanyakannya terdiri daripada individu dengan kekayaan lebih rendah.

Pembida berjaya itu mahu menunjukkan penghargaan dan sokongan kepada petani tempatan, menurut agensi berita tempatan Kyodo.

Pasar borong telah ditutup sejak 20 April sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengekang penularan koronavirus, tetapi mengadakan pelelongan sekali gus untuk memberikan sokongan terhadap produk tempatan.

Hokkaido, pulau utara negara dan destinasi pelancong popular, telah melihat kes jangkitan virus yang tinggi selain Tokyo, Osaka dan kawasan bandar lain.

Kerajaan dijangka membatalkan perintah darurat untuk Hokkaido dan kawasan Tokyo pada lewat hari ini. – AFP

Seorang lelaki menunjukkan dua biji tembikai di Yubari yang dijual dengan harga 120,000 yen pada pelelongan pertama musim ini di Sapporo, wilayah Hokkaido kelmarin. – AFP