Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  ‘Tembok Besar Puisi’ luaskan bakat kanak-kanak

  SHANGHAI – Selama beribu-ribu tahun, Tembok Besar telah mempertahankan wilayah China dan tanah air bagi rakyat China.

  Pada 3 September, di padang rumput alp yang subur dan beralun, satu rentetan puisi bergerak yang dikarang oleh penyajak kecil yang tinggal di kawasan pergunungan telah menjadikan ‘Tembok Besar Puisi’ yang mengagumkan, yang membantu melindungi tanah air kerohanian bagi kanak-kanak ini serta dunia kerohanian bersama bagi semua orang.

  Ini adalah satu program kebajikan awam khas yang dipanggil ‘Tembok Besar Puisi Biarkan Bakat Sastera Kanak-Kanak yang Belum Ditemui di kawasan Pergunungan Terserlah’ yang dilancarkan oleh kempen POS Puisi tahun ini yang dilancarkan oleh China UnionPay, organisasi kad bank terkemuka negara itu.

  Melalui penstriman langsung, program itu berusaha untuk memaparkan bakat kanak-kanak di kawasan pergunungan itu kepada seluruh dunia.

  Dua orang wakil bagi penyajak kecil itu datang ke tapak acara tersebut dan membacakan puisi mereka di sebuah padang rumput yang dikelilingi oleh pergunungan di Daerah Zherong, Bandar raya Ningde di Wilayah Fujian di tenggara China.

  Pada 3 September, di padang rumput alp yang subur dan beralun, satu rentetan puisi bergerak yang dikarang oleh penyajak kecil yang tinggal di kawasan pergunungan telah menjadikan ‘Tembok Besar bagi Puisi’ yang mengagumkan. – Bernama

  Suara mereka bergema di pergunungan, meninggalkan aliran rasa puitis di sepanjang ‘Tembok Besar Puisi’ itu.

  Terdapat juga beberapa persembahan warisan tidak ketara tempatan, yang menjadikan penstriman langsung kebajikan awam ini sebagai sebuah pesta kebudayaan.

  Dalam platform penstriman langsung dalam talian itu di aplikasi bahasa Inggeris Agensi Berita Xinhua, lebih daripada 10 juta penonton berkongsi tontonan puitis ini.

  Perlu dinyatakan bahawa acara memanaskan badan ini juga telah menarik perhatian dan sokongan ramai orang terkenal di dalam dan luar negara.

  Jake Pinnick, seorang rakyat Amerika yang telah berlatih seni mempertahankan diri selama lebih sepuluh tahun, Robert Adolf, seorang rakyat Jerman yang suka masakan Cina, Cai Zi, seorang hos terkenal, Xiaolin, seorang pelukis, dan Pan Jiangxue, seorang perintis di dalam usaha mengurangkan kemiskinan, membaca sajak kanak-kanak ini dengan bersungguh-sungguh sebagai pengiktirafan dan sokongan terhadap program kebajikan awam istimewa ini.

  Pada acara itu, orang ramai mendapat resit POS yang dicetak dengan puisi dengan mendermakan satu yuan di POS Puisi UnionPay, dan semua hasil akan didermakan kepada Yayasan China Soong Ching Ling.

  Kempen POS Puisi China UnionPay telah dilancarkan secara rasmi pada Julai 2019.

  Sepanjang empat tahun yang lalu, sumbangan yang dikumpulkan telah digunakan di Anhui, Henan, Sichuan, Xinjiang, Yunnan dan wilayah lain, dengan membantu hampir 5,000 orang kanak-kanak untuk menikmati pelajaran literasi seni. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hong Kong adakan pilihan raya majlis pertama di bawah peraturan baharu

  HONG KONG, 10 DIS - Penduduk pergi mengundi pada hari ini dalam pilihan raya majlis daerah pertama Hong Kong sejak rombakan pilihan raya dilaksanakan...