Tuesday, September 26, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Tempahan pakaian lebaran semakin rancak

  Oleh Salawati Haji Yahya

  Seperti lazimnya, apabila menjelang Aidilfitri antara golongan yang paling sibuk adalah tukang jahit di mana mereka berusaha menyiapkan beratus-ratus pasang pakaian yang ditempah agar para pelanggan dapat bergaya di pagi Syawal.

  Sehubungan itu, terdapat beberapa kedai jahit yang terpaksa menutup awal tempahan sebulan sebelum Ramadan kerana dikhuatiri baju-baju yang ditempah tidak sempat disiapkan pada hari yang telah ditetapkan. Namun, ada juga pelanggan yang menghantar tempahan mereka pada saat-saat akhir dan ini antara cabaran yang dihadapi oleh tukang jahit setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri.

  Semasa tinjauan media ke beberapa buah kedai jahit di daerah ini berpeluang menemu bual beberapa orang tukang jahit, rata-rata menjelaskan tempahan baju untuk Hari Raya terpaksa ditutup pada minggu kedua Ramadan.

  Tempahan ditutup adalah bagi mengelakkan pakaian tidak dapat disiapkan pada tarikh yang ditetapkan selain memastikan pakaian yang dijahit dalam keadaan kemas dan selesa dipakai oleh pelanggan.

  Temu bual media dengan salah seorang tukang jahit di Kampung Serusop, Javed Alam mengongsikan beliau tidak menyangka akan menerima tempahan lebih banyak berbanding pada tahun lepas.

  Kelihatan seorang tukang jahit mengukur badan pelanggan untuk sukatan baju yang ditempah.
  Antara tukang jahit yang sibuk menyiapkan baju tempahan pelanggan sebelum Syawal.

  “Jika dibandingkan pada tahun 2021, kedai kami masih lagi menerima tempahan walaupun sudah memasuki minggu terakhir bulan Ramadan.

  “Tapi untuk tahun ini, tempahan terpaksa dihadkan disebabkan pada masa ini, hanya seorang saja yang melakukan tugas menjahit manakala seorang lagi membuat tugasan memotong kain sebelum proses jahitan,” jelasnya.

  Beliau terpaksa menutup tempahan pada minggu pertama Ramadan kerana tidak dapat memenuhi permintaan yang tinggi sama ada untuk baju kurung atau baju Melayu.

  “Setakat ini lebih 100 tempahan pakaian perlu disiapkan sebelum Syawal dan ada juga pelanggan yang masih membawa pakaian mereka walaupun mengetahui kami sudah tidak menerima tempahan.

  “Ada juga pelanggan yang sanggup pakaian mereka siap pada Hari Raya ketiga, asalkan mereka dapat bergaya dengan pakaian baharu pada Hari Raya,” kongsinya.

  Manakala temu bual dengan Hajah Waite binti Kifli yang mengusahakan kedai jahit 1K1P di Kampung Mentiri, turut memberi pandangan yang sama seperti tukang jahit lain, yang mana sambutan tempahan untuk Hari Raya tahun ini sangat menggalakkan.

  Ketika ditanya, berapa banyak baju tempahan yang mampu diterima untuk tahun ini, beliau menjelaskan, hanya 30 pasang baju perempuan saja yang dapat diterima memandangkan jumlah pekerja yang tidak ramai.

  “Biarlah kami mengambil setakat yang termampu saja kerana bimbang kalau pakaian tidak siap membuatkan pelanggan berasa kecewa,” katanya.

  Menyentuh mengenai fesyen baju yang ditempah, terdapat beberapa fesyen baju baharu yang dihasilkan mengikut kehendak pelanggan dan ini juga menjadi salah satu sebab mengapa penerimaan tempahan dihadkan.

  Beliau turut menjelaskan sejak negara berhadapan dengan penularan COVID, bukan saja harga barang makanan melonjak naik malah bahan-bahan dan keperluan untuk barangan jahitan turut terkesan.

  Sementara itu, Tuty Agus pula menjelaskan, biasanya kerja menjahit pakaian Hari Raya sudah bermula dua bulan sebelum menjelang bulan Syawal. Hal ini bertujuan bagi mengurangkan jumlah pakaian perlu disiapkan semasa bulan Ramadan.

  Walaupun sebahagian tempahan disiapkan sebelum Ramadan, beliau tetap bekerja keras sehingga sanggup menongkat mata demi menyelesaikan tempahan para pelanggan. Menurutnya lagi, beliau lebih selesa jika semua tempahan disiapkan awal supaya tidak ada rungutan daripada pelanggan jika pakaian mereka tidak siap.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...