Tenis: Terbuka AS diteruskan tanpa peminat

NEW YORK, 17 JUN – Kejohanan tenis Terbuka AS akan berlangsung seperti yang dijadualkan pada bulan Ogos tetapi tanpa penonton, pihak penganjur mengesahkan kelmarin.

Setelah berminggu-minggu tiada kepastian mengenai kejohanan tersebut yang sedang dilanda krisis koronavirus di bandar AS, Gabenor New York (NY), Andrew Cuomo telah memberi lampu hijau kepada acara tersebut dijalankan.

“@Usopen akan diadakan di Queens, NY, tanpa peminat dari 31 Ogos hingga 13 September,” Cuomo mengumumkan di laman Twitter.

Gabenor New York itu mengatakan Persatuan Tenis AS akan mengambil “langkah berjaga-jaga yang sangat ketat” untuk melindungi pemain dan kakitangan semasa acara tersebut.

“Ia akan diadakan tanpa peminat, tetapi kita dapat menontonnya di TV dan saya akan menontonnya,” kata Cuomo kemudian semasa taklimat itu.

Stadium Arthur Ashe semasa perlawanan separuh akhir Perseorangan Lelaki antara Matteo Berrettini dari Itali dan Rafael Nadal dari Sepanyol pada hari kedua belas kejohanan Terbuka AS 2019 di Pusat Tenis Nasional Billie Jean King USTA di kawasan Queens di New York City. – AP

Protokol keselamatan yang dilakukan di kejohanan itu merangkumi ujian saringan, pembersihan, ruang bilik loker tambahan dan perumahan dan pengangkutan khusus.

Keputusan itu ditunggu-tunggu setelah laporan pada Isnin lalu mengatakan rancangan USTA untuk kejohanan itu mendapat sokongan dari Jelajah ATP dan WTA. Acara hardcourt ATP dan WTA Cincinnati di Terbuka Western & Southern juga akan diadakan di Pusat Tenis Nasional Billie Jean King USTA sebagai kejohanan utama.

USTA memilih untuk memindahkan kejohanan ke New York untuk meminimumkan perjalanan bagi pemain yang mengambil bahagian dalam kedua-dua kejohanan tersebut.

USTA Mike Dowse mengatakan Terbuka AS akan diadakan dengan cara ‘paling selamat, mengurangkan semua risiko yang berpotensi’.

Beberapa pemain terkemuka telah menyatakan keraguan mengenai prospek bermain kejohanan di New York dan masih harus dilihat berapa banyak permainan elit yang ikut serta dalam acara tersebut.

Pemain nombor satu dunia Novak Djokovic telah menjadi salah satu pengkritik yang paling lantang, mengatakan bahawa langkah keselamatan dan sekatan terhadap bilangan staf sokongan yang dibenarkan untuk setiap pemain bermasalah. – AP