Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Tenis wanita negara cipta sejarah

  Oleh Fadhil Yunus –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 OKT – Pasukan tenis wanita Negara Brunei Darussalam mencipta sejarah baharu selepas memenangi perlawanan pertama mereka dalam Piala Billie Jean King 2023 Kumpulan III Zon Asia/Oceania yang berprestij di Politeknik Bahrain di Bandar Isa, Bahrain baru-baru ini.

  Pasukan yang terdiri daripada Chong Ming Rui, Tan Jia Hui dan Adriana Sim menewaskan Tajikistan 3-0 untuk menduduki tempat ketiga dalam kumpulan empat pasukan.

  Pasukan itu berjaya menebus semula kekalahan semasa perlawanan mereka menentang lawan yang sama pada tahun sebelumnya.

  “Para pemain bermain dengan sangat baik, mereka melaksanakan dan mematuhi rancangan permainan mereka,” kata kapten pasukan kebangsaan Brunei, Billy Wong.

  “Memandangkan permainan ini adalah perlawanan utama yang kami fokuskan, Ming Rui dan Jia Hui berasa agak gementar pada permulaan tetapi bermain dengan baik dalam kejohanan mereka dalam keadaan panas terik,” tambahnya.

  Billy bergambar bersama pasukan tenis wanita Brunei di Bandar Isa, Bahrain baru-baru ini. – Gambar serahan Persatuan Tenis Brunei

  “Saya sangat gembira kerana mereka berjaya melaksanakan perkara-perkara yang kami usahakan sebelum perlawanan ini memandangkan tekanan yang besar bagi memenangi perlawanan pertama kami.”

  Pasukan wanita itu juga bermain menentang Qatar dan Nepal di mana mereka tewas dalam kedua-dua perlawanan.

  Semasa perlawanan menentang pasukan Qatar yang lebih berpengalaman, Billy berkongsi bahawa pasukan wanita negara mempunyai peluang untuk mengatasi lawan mereka secara deuce tetapi tidak berjaya memanfaatkannya.

  “Itu adalah petanda yang menggalakkan kerana kami sedang membina pasukan untuk bersiap sedia dengan matlamat utama kami iaitu memenangi satu seri dalam acara ini melalui perlawanan dengan Tajikistan,” kata Billy.

  Ketua jurulatih itu menyatakan harapan untuk maju dan meningkatkan prestasi mereka bagi menentang pasukan kegemaran kumpulan, Nepal.

  Nepal adalah salah satu pasukan pilihan untuk dinaikkan kedudukan dan pemain teratas mereka memegang ranking tertinggi dalam kejohanan itu dengan kedudukan WTA 856.

  “Kami cuba berikan yang terbaik untuk bermain dan menyesuaikan diri dan saya gembira walaupun menentang lawan yang sehebat itu,” kata Billy mengenai perlawanan menentang Nepal.

  Pasukan Brunei membuat kemunculan semula dalam pertandingan pada tahun sebelumnya setelah membuat penampilan terakhir mereka pada tahun 1996.

  Pasukan yang mengambil bahagian juga termasuk tuan rumah Bahrain, Bhutan, Iran, Iraq, Kyrgystan, Laos, Macau, Maldives, Arab Saudi, Tajikistan dan Vietnam.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...