Tentera ambil peranan politik di Mali

BAMAKO, 6 SEPT – Tentera Mali, yang melakukan rampasan kuasa bulan lalu di negara bergolak itu, mengambil peranan dalam bidang politik meskipun dihambat dengan kekurangan sumber daya.

Pemberontakan 18 Ogos lalu muncul selepas tunjuk perasaan selama berbulan-bulan ke atas pemimpin Ibrahim Boubacar yang diusir dan telah mengemparkan seluruh rantau yang dilanda dengan serangan pihak jihad dan kemiskinan. Negara jiran dan sekutunya serta bekas pemerintahan Perancis, menyeru perubahan segera kuasa berhubung kebimbangan lebih banyak ketidakstabilan ketika Mali berdepan dengan kebangkitan pihak Islamik, keganasan etnik dan kemelesetan ekonomi.

Ini merupakan rampasan keempat dalam tempoh 60 tahun selepas kemerdekaan negara dengan campur tangan tentera untuk merampas kuasa dalam situasi yang semakin tidak menentu. Pemimpin junta Kolonel Assimi Goita adalah seorang yang pendiam yang mana dalam penyataan ringkasnya dan tidak banyak dinyatakan.

Anak kepada bekas pegawai polis tentera berusia 37 itu berkhidmat di bandar-bandar utama yang di bahagian utara yang tidak menentu kerana dilanda pemberontakan sejak 2012. Dia meningkat ke peringkat atasan dan mengetuai unit elit. Dia turut menjalani latihan di Jerman, Gabon dan Amerika Syarikat dan seorang tentera yang sangat berkebolehan.

“Dia adalah seorang pemuda yang sangat handal tetapi pendiam,” kata Kissima Gakou, bekas penasihat strategik kepada menteri pertahanan selama 12 tahun.

Walau bagaimanapun, tentera yang mempunyai 13,000 anggota akan berdepan dengan cabaran menentang pemberontak dan serangan jihad yang telah meragut ribuan jiwa. Seorang tentera dari unit elit, bercakap kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disebutkan, mengingatkan serangan hendap yang berbahaya di tengah negara pada September, membunuh empat orang rakan seperjuangannya apabila seorang lelaki bersenjata menyerang konvoi. – AFP