Tentera antara yang maut pertempuran di sempadan

BAKU, 15 JULAI – Sekurang-kurangnya 11 orang tentera dan seorang awam terbunuh kelmarin dalam pertempuran hari ketiga antara Azerbaijan dan Armenia, meskipun pihak antarabangsa menuntut untuk mengawal keadaan.

Pertempuran antara musuh-musuh besar Selatan Caucasus sejak Ahad lalu adalah yang paling sengit dalam beberapa tahun, menimbulkan ketakutan akan keganasan besar-besaran di rantau tersebut. Perang habis-habisan antara bekas republik Soviet boleh memberikan implikasi yang lebih meluas dan menyaingi persaingan serantau Rusia dan Turki antara satu dengan lain.

Azerbaijan mengatakan tujuh orang tenteranya – termasuk seorang mejar jeneral dan seorang kolonel – dan seorang orang awam telah meninggal dunia kelmarin, dan Armenia mengatakan empat orang tenteranya telah terbunuh, yang pertama dilaporkan kematian dalam pertempuran itu.

Secara keseluruhan, 16 orang terbunuh dari kedua-dua belah pihak sejak Ahad lalu.

Bekas republik Soviet selama beberapa dekad telah terkurung dalam konflik yang meruncing di wilayah pemisah Barat Daya Azerbijan, Nagorny Karabakh, yang dirampas oleh pemisah etnik Armenia dalam perang 1990an yang meragut 30,000 nyawa.

Pertempuran di luar wilayah jarang berlaku, tetapi sejak Ahad lalu, kedua-dua pihak dilaporkan bertempur di kawasan Utara di sepanjang sempadan yang dikongsi mereka. Pertempuran beratus-ratus kilometer dari Nagorny Karabakh telah mendorong menuntut gencatan senjata segera dari Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Rusia.

Menteri Pertahanan Azerbaijan berkata pasukan Armenia menyerang posisinya di wilayah Utara Tovuz dengan tembakan artileri, mortar dan senapang kaliber besar kelmarin. Dikatakan beberapa buah kampung telah diserang. Pasukan Azerbaijan melepaskan tembakan sekali lagi di bahagian Timur Laut sempadan di wilayah Tavush, kata jurucakap kementerian pertahanan, Sushan Stepanyan. – AFP

Penduduk Azerbaijan membawa bendera ketika mereka mengadakan tunjuk perasaan menyokong tentera Azerbaijan di Baku semasa ketegangan sempadan dengan Armenia semakin memuncak. – AP