Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Tentera AS serang kawasan dikuasai Houthi di Yaman

  KAHERAH, 27 FEB – Tentera Amerika Syarikat (AS) menyerang kawasan yang dikuasai oleh Houthi di Yaman yang mengenai peluru berpandu, dron dan bot dron kumpulan itu dalam tindakan yang didakwa sebagai mempertahankan diri, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

  Dalam satu kenyataan, Komando Pusat AS (CENTCOM) berkata serangan dari 4:45 petang hingga 11:45 malam waktu tempatan itu (1345 GMT hingga 2045 GMT) memusnahkan tiga kenderaan permukaan tanpa pemandu (USV) dan dua peluru berpandu anti-kapal (ASCM) yang ‘sedia untuk dilancarkan’ ke Laut Merah.

  Menurut CENTCOM, mereka turut memusnahkan sebuah kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) di Laut Merah.

  CENTCOM berkata mereka menilai bahawa USV, ASCM dan UAV “mendatangkan ancaman kepada kapal dagang dan kapal Tentera Laut AS di kawasan berkenaan.

  “Tindakan ini diambil untuk melindungi kebebasan pelayaran dan menjadikan perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih terjamin bagi kapal Tentera Laut AS dan kapal dagang,” kata CENTCOM.

  Houthi sebelum ini berikrar untuk menyerang kapal yang ada kaitan dengan Israel di Laut Merah. 

  Bagaimanapun banyak kapal yang diserang itu tidak mempunyai kaitan dengan Israel. – Bernama

  Pesawat yang dilancarkan dari USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) semasa operasi penerbangan di Laut Merah, pada 22 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...