Tentera Azerbaijan masuki daerah pertama Armenia

BAKU, 20 NOV – Azerbaijan berkata hari ini tenteranya telah memasuki sebuah daerah bersempadan Nagorno-Karabakh yang diserah kembali oleh pemisah Armenia selepas hampir 30 tahun sebagai sebahagian daripada perjanjian perdamaian yang dibroker Rusia bertujuan menamatkan pertempuran berminggu lamanya di rantau itu.

Tentera bergerak masuk ke daerah Agdam, salah satu daripada tiga daerah yang dijangka diserah kembali, kata kementerian pertahanan Azerbaijan, sehari selepas puluhan tentera dan kereta kebal Armenia keluar dari wilayah itu.

Armenia juga akan menyerah kembali daerah Kalbajar yang terletak di antara Nagorno-Karabakh dan Armenia pada 25 November dan daerah Lachin pada 1 Disember.

Sebelum itu, penduduk Armenia di Agdam memetik buah delima dan ‘persimmon’ dari pokok di sekitar rumah mereka dan memunggah perabot ke dalam van sejurus sebelum meninggalkan tempat itu, sebelum tarikh akhir untuk berpindah dari wilayah pergunungan itu.

“Kami mahu membina sauna, sebuah dapur. Namun sekarang saya terpaksa merobohkan segala-galanya. Dan saya akan membakar rumah dengan segala yang saya miliki apabila saya meninggalkan tempat ini,” beritahu Gagik Grigoryan, pekerja elektrik berusia 40 tahun kepada AFP sebelum meninggalkan rumahnya.

Wartawan AFP semalam melihat tentera Armenia memusnahkan bangunan ibu pejabat mereka di Agdam, bandar lengang yang ditinggalkan selama hampir tiga dekad di mana tentera pemisah telah mendirikan pangkalan mereka.

Sejurus sebelum penyerahan, penduduk daerah membakar rumah mereka, tidak meninggalkan apa-apa untuk musuh lama mereka. – AFP

Kenderaan perisai pasukan pengaman Rusia bergerak di sepanjang jalan menuju ke Agdam dari tempat pemeriksaan mereka di luar Askeran, kelmarin. – AFP