Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Tentera Filipina diarah henti guna aplikasi AI

  MANILA, FILIPINA, 20 OKT – Ketua pertahanan Filipina telah mengarahkan semua kakitangan dan 163,000 anggota tentera untuk mengelak daripada menggunakan aplikasi digital yang memanfaatkan kecerdasan buatan (AI) untuk menghasilkan potret peribadi, mengatakan ia boleh memberikan risiko keselamatan.

  Setiausaha Pertahanan, Gilberto Teodoro Jr mengeluarkan arahan dalam memorandum pada 14 Oktober, ketika tentera Filipina berusaha untuk melemahkan komunis dan pemberontak Islam serta mempertahankan kepentingan kawasan di Laut China Selatan yang dipertikai.

  Jabatan Pertahanan Kebangsaan hari ini mengesahkan keaslian memorandum tersebut, yang diedarkan dalam talian sejak beberapa hari lalu, tetapi tidak memberikan sebarang butiran, termasuk apa yang mendorong Teodoro untuk mengeluarkan larangan itu.

  Teodoro secara khusus memberi amaran terhadap penggunaan aplikasi digital yang memerlukan pengguna untuk menghantar sekurang-kurangnya 10 gambar diri mereka sendiri dan kemudian menggunakan AI untuk mencipta ‘orang digital yang meniru bagaimana individu sebenar bercakap dan bergerak’. Aplikasi seperti itu boleh memberikan “risiko privasi dan keselamatan yang signifikan,” katanya.

  “Aplikasi yang dijana oleh AI yang dianggap tidak berbahaya dan menghiburkan boleh digunakan secara salah untuk mencipta profil palsu yang boleh menyebabkan kecurian identiti, kejuruteraan sosial, serangan pancingan dan aktiviti jahat lainnya,” kata Teodoro.

  “Terdapat laporan mengenai kes seperti ini.”

  Teodoro mengarahkan semua kakitangan pertahanan dan tentera ‘untuk berhenti menggunakan aplikasi penjana foto AI dan mengamalkan kewaspadaan dalam berkongsi maklumat dalam talian’ dan berkata tindakan mereka harus mematuhi nilai dan dasar Jabatan Pertahanan Filipina. – AP

  Seorang anggota tentera menggunakan telefon pintar di atas sebuah kereta berperisai. Semua kakitangan pertahanan dan anggota tentera diarah untuk mengelak daripada menggunakan aplikasi digital yang memanfaatkan AI untuk menghasilkan potret peribadi. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...