Tentera Kurdish mara ke penjara Syria

HASAKEH, SYRIA, 26 JAN – Tentera Kurdish mara hari ini ke penjara Syria di mana pejuang kumpulan Islamic State (IS) telah bersembunyi dengan kanak-kanak bawah umur selama enam hari, di tengah-tengah permohonan bantuan antarabangsa untuk membendung kebangkitan militan.

Lebih 100 pejuang jihad kumpulan IS minggu lalu menyerang penjara Ghwayran di bandar Hasakeh di timur laut Syria, yang dikuasai oleh pentadbiran Kurdish separa autonomi.

Serangan dahsyat ke atas kemudahan kendalian Kurdish melibatkan pengeboman berani mati berganda dan menyaksikan militan membebaskan rakan-rakan anggota IS, merampas senjata dan mengambil alih beberapa blok penjara.

Ia dianggap sebagai serangan paling canggih yang dilakukan oleh kumpulan tersebut sejak ia dikalahkan secara wilayah di Syria hampir tiga tahun lalu.

Hari ini, Pasukan Demokratik Syria (SDF) yang diketuai Kurdish dan pejuang bersekutu ‘menjalankan operasi mencari di dalam blok penjara’ dan di kawasan sekitar kemudahan itu, di mana pertempuran berselang-seli telah berlaku semalaman, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria.

Pasukan Kurdish yang disokong AS “bergerak perlahan-lahan” di dalam penjara di mana pejuang jihad masih bersembunyi, kata pemantau yang berpangkalan di Britain itu.

Pertempuran di dalam dan sekitar penjara sejak Khamis lalu telah membunuh 181 orang, termasuk 124 pejuang IS, 50 pejuang Kurdish dan tujuh orang awam, menurut balai cerap. – AFP

Tentera Kurdish mara ke penjara Syria di mana pejuang kumpulan IS telah bersembunyi. – AP