Tentera Uganda bunuh 7 orang awam

NAIROBI, 14 NOV – Lima tentera Uganda yang berkhidmat dengan Misi Kesatuan Afrika di Somalia (AMISOM) didapati bersalah membunuh tujuh orang awam, dua dijatuhkan hukuman mati dan selebihnya dihukum penjara 39 tahun, menurut kenyataan AMISOM.

“Selepas membuat ketetapan dari 2 hingga 12 November 2021 dan menilai semua fakta termasuk kenyataan saksi, Mahkamah Perang pada 12 November 2021, mendapati tentera-tentera tersebut bersalah membunuh orang awam,” menurut kenyataan yang dikeluarkan AMISON lewat kelmarin.

Kampala memulakan prosiding undang-undang di ibu kota Somalia, Mogadishu selepas orang awam mendakwa berlaku kematian di bandar Golweyn pada Ogos tahun lalu. Tentera-tentera tersebut akan dipulangkan ke Uganda untuk menjalani hukuman.

AMISOM mempunyai kira-kira 20,000 orang tentera di Somalia untuk menentang pemberontak Al-Shabaab. Walaupun militan yang mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda telah diusir dari Mogadishu satu dekad lalu, mereka terus membuat serangan berdarah di ibu kota dan beberapa kawasan lain.

Ini bukan kali pertama tentera Uganda di Somalia melakukan aktiviti haram.

Kumpulan hak asasi manusia mendakwa kes salah laku seksual dan pembunuhan orang awam, namun apabila siasatan dijalankan AMISON, tentera tersebut sering dibebaskan.

Pada 2016, sembilan tentera Uganda didapati bersalah menjual minyak yang sepatutnya diberikan kepada awam oleh AMISON – kali pertama kes seumpamanya dibicarakan di Somalia sejak misi AU dikerahkan pada 2007. – AFP