Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  Terajui inisiatif tenaga hijau

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 NOV – Kementerian Tenaga dan Green Brunei dengan sokongan Mitsubishi Corporation mengadakan Majlis Penutup Lawatan Pendidikan Alam Sekitar ke Tenaga Suria Brunei yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan Jabatan Perdana Menteri, kelmarin.

  Lawatan pendidikan alam sekitar itu telah dilancarkan secara rasmi pada September lalu sebagai sebahagian daripada program kesedaran pelbagai sektor di bawah Dasar Perubahan Iklim Kebangsaan Brunei Darussalam (BNCCP) yang disokong oleh Jabatan Perkhidmatan Elektrik, Kementerian Tenaga, Jabatan Pendidikan Kokurikulum, Kementerian Pendidikan, Sekretariat Perubahan Iklim Brunei, Kementerian Pembangunan dan Pusat Kerjasama Sains, Teknologi dan Alam Sekitar (STEP Centre), Kementerian Pendidikan.

  Ia telah menarik penyertaan daripada lebih 1,100 orang pelawat yang terdiri daripada pelajar, guru dan orang ramai. Di samping itu, Jabatan Pendidikan Kokurikulum, Kementerian Pendidikan telah menganjurkan Pertandingan Seni dan Video bersempena dengan program berkenaan.

  Majlis penutup dihadiri oleh Menteri Tenaga, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mat Suny bin Haji Mohd Hussein selaku tetamu kehormat; ahli Majlis Mesyuarat Negara dan Pengasas Bersama Green Brunei, Yang Berhormat Dayang Khairunnisa binti Haji Ash’ari; Timbalan Menteri Tenaga, Dato Seri Paduka Haji Matsatejo bin Sokiaw; Duta Besar Jepun ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Eiji Yamamoto; Timbalan Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi), Kementerian Pendidikan, Dr Chin Wei Keh dan Pengurus Besar Mitsubishi Corporation, Pejabat Hubung Brunei, Masaki Fujiwara.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mat Suny dalam ucapannya menekankan pentingnya kerjasama di antara kerajaan, sekolah, masyarakat, sektor swasta dan individu untuk memupuk kesedaran dan kesinambungan berpanjangan dalam merealisasikan matlamat pembangunan mapan negara.

  Beliau menyatakan bahawa Kementerian Tenaga pada masa ini sedang menerajui usaha memperkenalkan inisiatif-inisiatif tenaga hijau di negara ini dengan pelbagai pihak yang berkepentingan termasuk tenaga yang boleh diperbaharui, pengurangan pengeluaran daripada sektor tenaga dan memperkenalkan program kecekapan tenaga.

  Majlis itu turut menyaksikan pelancaran buku dan video berpendidikan untuk menjana kesedaran mengenai perubahan iklim dan hal ehwal alam sekitar serta penyampaian hadiah bagi pemenang pertandingan seni dan video oleh Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mat Suny.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mat Suny bergambar ramai bersama pemenang pertandingan seni dan video. – Gambar oleh Hakim Hayat
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -