Terap kefahaman konsep ilmu, amal

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 Okt – Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) telah mengadakan forum dengan bertemakan ‘Hijrah Ilmu dan Amal Nadi Wawasan Negara’ bersempena Sambutan Tahun Baharu 1440 Hijrah, yang diadakan di auditorium universiti berkenaan, hari ini.

Forum diadakan oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) telah dihadiri oleh tetamu kehormat iaitu Pemangku Rektor UNISSA, Dr Arman bin Haji Asmat dan turut dihadiri oleh para pegawai utama, pensyarah, kakitangan, mahasiswa dan mahasiswi UNISSA.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah yang diketuai oleh Exco Unit Keagamaan dan Kerohanian MPP, Awang Ahmad Shafiee bin Aim.

Forum berkenaan dimeriahkan dengan pengisian forum yang disampaikan oleh Naib Yang Di-Pertua MPP, Awang Muhammad Iqbaal Syakib bin Haji Suhib dan Bendahari II MPP, Dayang Nabeelah Hafizah binti Dr Awang Zainal Ariffin. Manakala Yang Di-Pertua MPP, Awang Ahmad Shafi’e bin Haji Mohd Adnan sebagai moderator pada forum itu.

Majlis itu adalah bertujuan untuk memberi kefahaman dan menerapkan lagi dalam diri setiap mahasiswa dan mahasiswi dengan mengamalkan konsep ilmu dan amal yang boleh memberi manfaat di dunia dan akhirat.

Dalam pada masa yang sama, konsep ini juga merupakan paksi untuk mencapai matlamat wawasan negara 2035.

Majlis diteruskan lagi dengan persembahan nasyid dari Kumpulan Muhibbin yang terdiri daripada para mahasiswa UNISSA dan diakhiri dengan Tasbih Kaffarah dan Surah Al-‘Asr.

Dr Arman semasa menghadiri forum yang diadakan di auditorium UNISSA, kelmarin.
Awang Ahmad Shafi’e, Awang Muhammad Iqbaal, Dayang Nabeelah Hafizah semasa mengendalikan pengisian forum yang diadakan di UNISSA, kelmarin.