Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Terap komunikasi, perkhidmatan terbaik

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Semua warga kerja Kementerian Kesihatan diseru supaya terus berusaha menerapkan nilai-nilai seperti komunikasi yang jelas, ramah, menggunakan bahasa positif, empati serta pada masa yang sama memberikan perhatian terhadap apa yang dikatakan oleh pelanggan dan mendengar secara aktif serta banyak bersabar.

  Penerapan nilai-nilai berkenaan dalam kerja harian adalah amat mustahak bagi memastikan mereka dapat memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan.

  Seruan itu dibuat oleh Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin dalam ucapannya pada Majlis Pelancaran Program Latihan Perkhidmatan Pelanggan di Bilik Bengkel, Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

  “Saya menyeru ketua-ketua jabatan, pegawai-pegawai eksekutif, pegawai-pegawai kanan daripada peringkat atasan untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakan kerja dan kakitangan bawahannya serta semua kakitangan sama-sama memastikan pengurusan perhubungan pelanggan yang cekap dan berkesan sekali gus memastikan penyampaian perkhidmatan yang responsif kepada kehendak dan keperluan pelanggan,” katanya.

  Terdahulu dalam ucapannya, Haji Maswadi berkata Kementerian Kesihatan sebagai sebuah kementerian yang berorientasikan memberi perkhidmatan kepada orang ramai secara berdepan atau bersemuka, terutama di hospital dan pusat-pusat kesihatan, perkhidmatan mereka sentiasa diukur, dibandingkan dan dikaji oleh orang ramai.

  Haji Maswadi menyampaikan ucapan pada majlis tersebut. – Gambar oleh Sim Y. H.

  Beliau berkata harapan orang ramai bagi perkhidmatan yang diberikan adalah semakin meningkat dari semasa ke semasa.

  “Apatah lagi pada zaman media sosial, perkara kecil diperbesarkan, cerita sebenar diputarbelitkan untuk mendapat banyak pengikut (followers). Pujian dan penghargaan dari semasa ke semasa kita terima tapi ada juga teguran-teguran yang kita lihat,” tambah
  beliau.

  Haji Maswadi menekankan bahawa apa pun komen yang diberikan baik atau buru, semua itu akan diambil untuk teladan.

  Mengulas mengenai Program Latihan Perkhidmatan Pelanggan, beliau berkata ia bertujuan untuk sama-sama mengongsi pengalaman dan amalan terbaik dalam pengendalian perkhidmatan kepada tetamu-tetamu mereka di mana tidak boleh adalah perbezaan dalam melayan setiap tetamu itu.

  Perkhidmatan pelanggan, tambahnya, adalah penyediaan bantuan dan sokongan kepada pelanggan sebelum, semasa dan selepas.

  “Sebahagian besar perkhidmatan pelanggan adalah berkomunikasi. Ia memerlukan komunikasi yang jelas, ramah, menggunakan bahasa positif dengan empati dan dalam masa yang sama memberi perhatian apa yang dicakapkan oleh pelanggan dan mendengar secara aktif dan banyak bersabar.”

  Oleh itu, Haji Maswadi menekankan nada suara, bahasa badan dan keterampilan adalah penting dalam pemberian perkhidmatan yang berkesan untuk di amat-amati bersama.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...