Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Terap teknik lakuer Takaoka pada barangan moden

JEPUN – Cebisan nipis kecil cangkerang abalon dilekatkan dengan berhati-hati pada bahagian bawah kaca dodecagonal dengan kayu runcing.

Kerja itu memerlukan perhatian yang teliti menurut Takeshi Musashigawa, 41, pemilik generasi keempat kilang Musashigawa Kobo untuk kerja-kerja ukiran raden pada cangkerang di Takaoka, wilayah Toyama.

Apabila kaca selesai dengan proses lakuer atau teknik lain dengan mengisikan air, corak seperti kaleidoskop muncul di permukaan kerana pantulan ukiran raden.

Teknik lakuer Takaoka bermula sejak zaman Edo awal (1603 hingga 1867) apabila ia bermula sebagai langkah promosi industri yang diketuai oleh Maeda Toshinaga, ketua generasi kedua keluarga Kaga Maeda. Pengeluaran barangan lakuer mempunyai struktur pembahagian kerja tradisional yang membahagikan kerja kepada tiga peringkat kiji (tapak kayu), kashoku (hiasan) dan salutan lakuer nuri.

Pada tahun 1975, barangan lakuer telah ditetapkan oleh kerajaan sebagai produk kraf tradisional.

Musashigawa ketika ditemui pemberita. – ANN/The Japan News
Ukiran raden pada sumpit kayu. – ANN/The Japan News
Ukiran raden juga digunakan pada barangan kaca. – ANN/The Japan News

Jualan melebihi dua bilion yen pada tahun 1980an dan dikatakan pemborong beratur di kilang-kilang lakuer. Walau bagaimanapun, jualan merosot pada pertengahan 1990an.

Menurut kerajaan perbandaran Takaoka, jualan menurun kepada kira-kira 230 juta yen pada tahun 2020. Bilangan tukang telah menurun, dan kekurangan pengganti kini menjadi isu yang serius.

Aogai-nuri ialah teknik raden untuk barangan lakuer Takaoka dan digunakan untuk menghiasi bekas kayu dan perabot.

Walau bagaimanapun, bahan salutan yang baru dibangunkan telah membolehkan teknik itu untuk menggunakan bagi produk kaca dan bahan lain.

“Kami cuba menggunakan ukiran raden pada resin, logam dan bahan lain supaya kami dapat bertahan jika kiji-ya (tukang kayu) sudah pupus,” kata Takeshi.

Katanya, dia bekerja dengan rasa terdesak sejak menyertai kilang itu pada 2004. Takeshi dan isterinya Hiromi, 42, yang juga seorang tukang raden, telah menghasilkan produk untuk gaya hidup moden seperti sarung telefon bimbit dan sumpit yang boleh dicuci dalam mesin basuh pinggan, supaya orang muda akan menggunakannya.

Baru-baru ini, mereka telah menggunakan media sosial untuk mempromosikan produk mereka, menyebabkan lebih banyak pesanan daripada pelanggan di tempat yang jauh.

Pasangan itu membuat papan selaju yang dihiasi dengan corak tengkorak dan nyalaan menggunakan teknik raden untuk mempamerkan hasil kerja mereka di luar negara, dan ia menerima anugerah pengerusi Persatuan Urushi Jepun pada pameran barangan lakuer kebangsaan tahun ini.

Matlamat mereka seterusnya adalah untuk menggunakan raden pada barang kemas untuk kegunaan harian. Mereka cuba menggabungkan teknik tradisional secara fleksibel ke dalam gaya hidup moden. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -