Terima cadangan pembukaan sempadan

Berkenaan dengan cadangan kerajaan Malaysia untuk membuka pintu sempadannya kepada rakyat Brunei tanpa sebarang sekatan pada 19 Jun yang lalu adalah satu cadangan yang perlu disambut baik dan diberi perhatian yang sewajarnya.

Tidak dapat dinafikan, kebanyakan di antara kita mempunyai hubungan kekeluargaan di serata pelusuk daerah Borneo ini terutamanya di bahagian Sabah dan Sarawak. Pembukaan pintu sempadan ini serba sedikit dapat memberi peluang kepada mereka yang telah lama tidak berjumpa dan menziarahi ahli keluarga dan sanak saudara mereka yang sebenarnya dekat tetapi jauh oleh kerana terpisah dengan pintu sempadan yang masih lagi belum dibuka ini.

Kita sedar bahawa pendemik COVID-19 ini masih belum berakhir dan masih lagi tiada vaksinnya. Walau bagaimanapun kita perlu terus menjalani rutin harian kita dengan normal baharu yang telah digariskan tidak kira walau di mana kita berada dalam membendung wabak ini daripada terus menular. Sampai bila kita perlu ada perasaan takut dan risau tidak bertempat? Kerajaan Kebawah Duli sendiri ada menggariskan beberapa panduan dan etika yang perlu kita patuhi dalam membendung wabak ini dan kita telah pun mematuhinya sehingga berjaya merekodkan sifar kes selama lebih daripada 40 hari.

Percayalah, walau di mana kita berada sekali pun tidak kira di Brunei, Sarawak atau Sabah dan selagi mana kita berdisiplin mematuhi garis panduan dan etika normal baharu ini, Insya Allah tiada apa yang perlu kita risaukan. Segalanya terletak di tangan kita sendiri!

Saya percaya dalam isu pembukaan pintu sempadan Brunei-Sarawak ini, Kerajaan Kebawah Duli lebih arif dalam membuat keputusan timbal balas cadangan yang dikemukakan oleh kerajaan Malaysia tempoh hari. Kerajaan mungkin dapat mempertimbangkan cadangan ini dengan meletakkan beberapa syarat penting seperti tempoh masa berada di negeri Sarawak dan Sabah hendaklah tidak melebihi 48 jam serta perlu mengisytiharkan kawasan yang hendak dikunjungi.

Kebenaran hanya akan diberikan kepada daerah-daerah tertentu sahaja yang telah pun diklasifikasikan sebagai zon hijau. Semoga dengan pembukaan sempadan tanpa sebarang sekatan ini serba sedikit dapat meringankan penderitaan dan bebanan yang ditanggung oleh segelintir masyarakat yang amat merindui keluarga dan sanak saudara mereka yang berada di luar sana.

Kita Serumpun