Terima kunjungan hormat

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 DIS – Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned, hari ini, telah menerima kunjungan muhibah daripada rombongan Dewan Pimpinan Majelis Ulama Indonesia (MUI) di pejabat Yang Berhormat Pehin di Darulifta Brunei Darussalam, Jabatan Mufti Kerajaan (JMK).

Ketibaan rombongan seramai 10 orang yang diketuai oleh Ketua MUI (Dakwah dan Pengembangan Masyarakat), Kh Dr Abdusshomad Bukhari di Darulifta Brunei Darussalam dialu-alukan oleh pegawai-pegawai dari JMK.

Turut menyertai rombongan tersebut ialah Bendahara Umum, Dr Nadratuzaman Hosen; Wakil (Timbalan) Bendahara Umum, Dr Muhammad Yusuf Martak; Wakil (Timbalan) Sekretaris Jeneral, Dr Amirsyah Tambunan; Wakil (Timbalan) Sekretaris Jeneral, Dr H Rafiqul Umam; Wakil (Timbalan) Sekretaris Jeneral, Profesor Valina Sinka; Wakil (Timbalan) Sekretaris Jeneral, Kh Dr M Zaitun Rasmin; Setiausaha Komisi Hubungan Antarabangsa, Amirah Ahmad Nahrawi; Wakil (Timbalan) Setiausaha Komisi Hubungan Antarabangsa, Fitri Ani Gayo dan Pembantu Peribadi Kh Abdusshomad, Ainul Yakin.
Rombongan tersebut berada di negara sebagai sebahagian daripada rangka lawatan muhibah MUI ke Asia Tenggara.

Kunjungan dan lawatan tersebut antara lain bertujuan untuk meningkatkan pemahaman Islam wasatiyah dan dakwah Islamiah dalam kalangan umat Islam di Asia Tenggara di samping meningkatkan ukhuwah Islamiah, ukhuwah basyariah dan ukhuwah wathaniyah.

Sementara itu, pada sebelah petang, seramai 58 orang ahli Jawatankuasa Majlis Agama Islam Wilayah Pattani, Thailand juga telah mengadakan kunjungan muhibah ke JMK.

Ketibaan rombongan yang diketuai oleh Yang Di-Pertuan Majlis Agama Islam Wilayah Pattani, Dr Haji Abdul Rahman bin Daud telah dialu-alukan oleh Timbalan Mufti Kerajaan, Dato Seri Setia Dr Haji Japar bin Haji Mat Dain @ Maidin berserta pegawai-pegawai JMK.

Dalam kunjungan tersebut, rombongan telah diberikan taklimat mengenai sejarah, fungsi dan peranan JMK dan taklimat mengenai hal ehwal fatwa. Di samping itu rombongan juga dibawa melawat Perpustakaan Islam Brunei Darussalam dan kedai buku JMK.

Rombongan dalam rangka lawatan muhibah ke Negara Brunei Darussalam bermula kelmarin hingga 14 Disember.

Yang Berhormat Mufti Kerajaan ketika menerima kunjungan muhibah daripada rombongan Dewan Pimpinan Majelis Ulama Indonesia (MUI). – Gambar serahan Jabatan Mufti Kerajaan