Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Terkejut didatangi ular tedung

-

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

TEMBURONG, 22 OGOS – Penghuni sebuah rumah mendapat kejutan apabila melihat seekor ular tedung berukuran kira-kira 3 meter berada dalam longkang kawasan rumah di Kampung Rataie, Temburong pada 20 Ogos lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, enam orang anggota bomba dan penyelamat dengan sebuah jentera dari Balai Bomba Rataie yang diketuai oleh ABKS 689 Mohd Arif Jame bin Abdullah dikejarkan ke lokasi.

Anggota bomba dan penyelamat segera bertindak dan berjaya menangkap ular berukuran kira-kira 3 meter dan 10 sentimeter lilitan berkenaan dengan menggunakan peralatan snare catcher.

Ular itu seterusnya dilepaskan ke habitatnya di kawasan yang jauh dari kawasan perumahan bagi memastikan keselamatan orang awam.

JBP menyarankan orang ramai supaya jangan sesekali menghampiri atau berhasrat untuk mengancam binatang berkenaan bagi menggelakkan berlaku kejadian yang tidak diingini serta memastikan pintu rumah atau bangunan dan jendela dalam keadaan tertutup jika tidak berada di rumah bagi menggelakkan binatang-binatang liar seperti anjing liar, ular, buaya dan monyet memasuki rumah.

Jabatan itu juga menyatakan bahawa reban ayam, itik atau kandang binatang peliharaan boleh menarik perhatian binatang liar seperti ular, oleh itu, mereka harus memastikan persekitaran rumah dan reban adalah dalam keadaan bersih dan teratur.

Ular tedung yang berjaya ditangkap dari sebuah rumah di Kampung Rataie baru-baru ini.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -