Teroka keunikan budaya anak patung Jepun

HANOI – Satu pameran baharu telah diadakan di Muzium Seni Halus Vietnam, bagi mendedahkan penduduk tempatan untuk meneroka keindahan anak patung Jepun.

Pameran yang diberi nama ‘NINGYO: Art and Beauty of Japanese Dolls’ memaparkan sejumlah 67 anak patung yang dipilih dan dibahagikan kepada empat bahagian: Ningyo berdoa bagi tumbesaran kanak-kanak, Ningyo sebagai seni halus, Ningyo sebagai seni rakyat dan Penyebaran budaya Ningyo.

Ningyo bermaksud ‘bentuk manusia’ dalam Bahasa Jepun.

“Hakikat bahawa anak patung adalah bahagian yang sangat diperlukan dalam kehidupan seharian kita tidak terhad kepada Jepun,” kata Doi Katsuma, pengarah Pusat Pertukaran Budaya Jepun di Vietnam.

“Tetapi kepelbagaian anak patung dan ketukangan halus mereka, disokong oleh cinta yang mendalam, boleh dikatakan sebagai ciri budaya anak patung Jepun.”

Antara anak patung Jepun yang dipamerkan pada pameran tersebut. – ANN/VNS
Kelihatan para pengunjung tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan pameran NINGYO: Art and Beauty of Japanese Dolls’. – ANN/VNS

Pameran ini mempersembahkan pengenalan yang menyeluruh kepada budaya anak patung Jepun, daripada Katashiro dan Amagatsu, yang merupakan anak patung Jepun tradisional, kepada anak patung tempatan yang mencerminkan budaya anak patung Jepun hari ini, dan pelbagai patung yang dipandang tinggi di seluruh dunia.

Katashiro adalah anak patung kertas yang bertujuan untuk menghilangkan nasib malang yang telah diturunkan sejak zaman dahulu. Mereka masih digunakan dalam upacara penyucian di kuil Shinto di seluruh Jepun hari ini.

Amagatsu dan Hoko ialah anak patung yang direka untuk melindungi anak damit daripada sebarang musibah yang mungkin menimpa mereka. Ningyo sebagai seni halus yang akan menunjukkan pelbagai teknik untuk menjadikan anak patung sebagai objek seni untuk dipamerkan, sejak sekitar abad ke-17.

Selain daripada anak patung seni halus menggunakan bahan mahal, banyak anak patung yang berwarna-warni dan menyeronokkan telah timbul sepanjang budaya Jepun.

Anak patung rakyat kebanyakannya dibuat daripada bahan yang murah seperti tanah liat, kertas dan kayu. Banyak yang dihasilkan sebagai pekerjaan sampingan semasa rehat dari kerja ladang, menyediakan hiburan untuk orang-orang dalam kehidupan yang selalunya sederhana.

Beberapa anak patung rakyat kayu terkemuka dikenali sebagai Kokeshi. Ini muncul pada abad ke-19 sebagai hadiah untuk kanak-kanak dan dijual di bandar dengan mata air panas. Kanak-kanak dikatakan bermain dengan anak patung dengan membawa di belakang mereka.

Budaya anak patung dan kemahiran yang diasah serta teknik penghasilan juga telah berkembang menjadi seni persembahan tradisional dan kehidupan seharian sebagai mainan. Bahan yang digunakan untuk anak patung menjadi semakin pelbagai.– ANN/VNS