Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Terokai destinasi pelancongan kesihatan di Korea S

  KOREA SELATAN – Walaupun COVID menyebabkan industri pelancongan di seluruh dunia terjejas bermula pada 2020, tahun 2015 hingga 2017 menyaksikan kadar pertumbuhan purata industri kesihatan global mencapai 6.4 peratus, menurut Institut Kesejahteraan Global pada 2018.

  Itu hampir dua kali ganda daripada pertumbuhan ekonomi global kadar dalam tempoh yang sama.

  Pada 2020, pasaran pelancongan kesihatan global dianggarkan berjumlah 908 trilion won (AS$735.8 bilion), menurut laporan Wellness Tourism-Global Market Trajectory and Analytics GWI, yang diterbitkan pada April 2021. Ini adalah peningkatan 15 peratus daripada kira-kira 790 trilion won yang dicatatkan pada tahun 2017.

  Laporan itu juga meramalkan pasaran pelancongan kesihatan akan mencapai 1,479 trilion won menjelang 2027.

  “Apa yang dipanggil ‘pusat pemulihan’ yang baru mendapat populariti di Korea selepas wabak itu,” kata Choi Hee-jeong, profesor di Graduate School of Integrative Medicine di Universiti Cha, kepada The Korea Herald.

  Jeju 901, kafe makan tengah hari dan rumah tumpang menawarkan sesi yoga. – ANN/The Korea Herald

  “Konsep ini tidak bergantung semata-mata pada satu program, tetapi pengalaman kesihatan yang kompleks, sebagai contoh, menggabungkan yoga, diet vegan, meditasi dan amalan lain bersama-sama untuk lebih sesuai dengan keadaan setiap tetamu,” kata Choi.

  “Jeju 901, yang berada dalam senarai tahun ini, boleh menjadi salah satu tempat seperti itu,” tambahnya, merujuk kepada senarai sembilan destinasi pelancongan kesihatan yang dipilih tahun ini oleh Pertubuhan Pelancongan Korea.

  Projek pengesyoran pelancongan kesihatan, yang dimulakan pada 2017, mencerminkan permintaan pengembara yang semakin meningkat untuk pelancongan yang dikaitkan dengan tema meningkatkan kesihatan fizikal, mental dan emosi.

  Senarai tahun ini terdiri daripada 59 lokasi yang disyorkan untuk pelancongan kesihatan. Tapak yang dipilih termasuk di bawah salah satu daripada empat kategori utama: kecantikan dan spa, alam semula jadi dan hutan, penyembuhan dan meditasi serta perubatan Asia.

  Kategori kecantikan dan spa termasuk program dan kemudahan terapi kecantikan seperti mata air panas. Tahun ini, East Coast Energy Hot Springs Convention Hotel di Donghae, Wilayah Gangwon, Pusat Peranginan Seolhaeone di Yangyang, Wilayah Gangwon dan S2 Beau Tech Lounge di Daegu telah dipilih. Dalam kategori alam semula jadi dan hutan ialah Geochang Hangnohwa Healing Land, pusat kesihatan anti-penuaan yang terletak di Daerah Geochang, Wilayah Gyeongsang Selatan dan Taman Gotjawal Hutan Hwansang Jeju. Kedua-dua lokasi, dikelilingi oleh alam semula jadi, berpotensi untuk mempromosikan kesihatan fizikal dan mental pelawat, menurut KTO.

  Ditambah kepada senarai kategori perubatan Asia ialah Klinik Perubatan Lee Moon Won, terletak di Cheongdam-dong di Seoul.

  Klinik itu bukan saja menawarkan rawatan perubatan Asia, tetapi juga mengendalikan program peningkatan imun kulit kepala dan perkhidmatan terapi urutan aroma. – ANN/The Korea Herald

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -