Terokai keindahan tersembunyi Taiwan

KUALA LUMPUR, 23 JULAI – Biro Pelancongan Taiwan, Malaysia telah melancarkan musim kedua Program Salam Taiwan lewat tahun lalu tatkala ia menyasarkan untuk mengalu-alukan lebih ramai pelancong Muslim dari Malaysia dan Brunei meneroka Taiwan dengan lebih mendalam pada 2020.

Duta Salam Taiwan, Mira Filzah telah pergi ke Taiwan untuk meneroka permata tersembunyi pulau berkenaan dan mendokumentasikan pengalamannya menerusi rancangan TVC baharu, Salam Taiwan.

Beliau membawa penonton ke sisi berlainan Taiwan yang wajar dimasukkan ke dalam mana-mana itinerari lawatan.

Antara tempat yang dikunjunginya termasuk Alishan Forest Railway di Wilayah Chiayi di mana selain tarikan kereta api berkenaan, terdapat banyak aktiviti lain yang boleh dilakukan pelancong di Alishan.

Tarikan lain yang diketengahkan adalah Yongle Fabric Market yang merupakan pasar terbesar seumpamanya di Taiwan. Ia adalah tempat yang mesti dikunjungi bagi mereka yang ingin menghasilkan pakaian mereka sendiri selain untuk mendapatkan cenderahati atau fabrik unik bagi rombongan pengantin.

Duta Program Salam Taiwan, Mira Filzah. – Gambar fail
Biro Pelancongan Taiwan, Malaysia telah melancarkan musim kedua program Salam Taiwan tatkala ia menyasarkan untuk mengalu-alukan lebih ramai pelancong Muslim dari Malaysia dan Brunei meneroka Taiwan lebih mendalam pada 2020. – Gambar fail

Sementara itu, Rainbow Village di Taichung pula mempunyai cerita yang memberi inspirasi di sebalik mural berwarna-warni pada rumah-rumah dan jalan raya.

Taiwan juga terkenal dengan hidangan pencuci mulut yang menyelerakan di mana ia merupakan tempat lahirkan teh buba, minuman jeli lemon (ai-yu-ping) dan ais kisar mangga.

Pengarah Pejabat Biro Pelancongan Taiwan di Kuala Lumpur, Abe Chou dipetik berkata, “Taiwan mempunyai banyak tempat-tempat tersembunyi yang jarang ditampilkan dalam peta pelancong yang padat.

“Kebanyakan tempat semula jadi yang menakjubkan dan pasar ini adalah destinasi yang bagus bagi pelancong, daripada keluarga-keluarga hingga sekumpulan rakan malah pasangan.

“Bagi musim ini, kami melanjutkan Program Salam Taiwan bagi setahun lagi untuk menunjukkan Taiwan dengan lebih mendalam dan membawakan perspektif berlainan kepada rakyat Malaysia dan Brunei bagi pengalaman percutian yang lebih menyeronokkan,” tambahnya.