Terokai peluang kerjasama dalam perniagaan

Oleh Hakim Hayat

BELAIT, 1 DIS – Sebagai salah sebuah peneraju syarikat pembinaan terkemuka di Brunei, Massutera Engineering Sdn Bhd telah mengalu-alukan lawatan daripada tujuh diplomat tertinggi ke syarikat itu yang terletak di Kawasan Perindustrian Ringan Sungai Bera, di sini, kelmarin.

Lawatan yang diketuai oleh Duta Myanmar ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama U Htin Lynn, itu antara lain bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada rombongan mengenai peranan dan operasi syarikat kejuruteraan berkenaan, di samping dapat menerokai potensi kerjasama perniagaan antara pelbagai negara.

Pengarah Urusan Kejuruteraan Massutera, Haji Muhd ​​Alfie bin Haji Omar semasa menyampaikan taklimat syarikat itu antara lain mendedahkan mengenai beberapa projek semasa dan yang telah dilaksanakan, terutamanya projek besar dan sederhana yang berkaitan dengan syarikat besar dalam industri minyak dan gas serta projek kerajaan dan komersil.

“Lawatan seumpama ini juga dapat memberikan kami peluang untuk menerokai potensi kerjasama antara pelbagai negara serta kerjasama dua hala dalam syarikat,” tambahnya.

Menurut Haji Muhd ​​Alfie lagi, selain mendedahkan peranan dan tanggungjawab syarikat berkenaan, mereka juga sering menerima lawatan daripada beberapa ahli komuniti diplomatik untuk meneroka kerjasama dan hubungan yang berpotensi dalam bidang seperti kepakaran teknikal dan bekalan peralatan dan tenaga manusia dari negara yang berbeza. Semasa lawatan tersebut, para diplomat berkenaan juga dibawa mengunjungi ke tempat-tempat menarik di Daerah Belait, termasuk Muzium Belait, Pusat Penemuan Minyak dan Gas dan Monumen Billionth Barrell.

Rombongan diplomat ketika sesi bergambar ramai bersama pihak pengurusan Massutera Engineering Sdn Bhd.