Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Terokai potensi kerjasama

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Duta Besar Istimewa dan Mutlak Amerika Syarikat (AS) ke Negara Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Caryn Roberta McClelland dan rombongan, hari ini, telah mengadakan lawatan ke Balai Khazanah Islam Sultan Haji Hassanal Bolkiah (BKISHHB).

  Ketibaan Puan Yang Terutama telah dialu-alukan oleh Pengarah BKISHHB, Dr Haji Mohammed Hussain bin Pehin Penyurat Haji Ahmad.

  Dalam lawatan tersebut, pihak Kedutaan AS dan BKISHHB menyatakan hasrat untuk menerokai potensi kerjasama dalam bidang antaranya program latihan seperti bengkel-bengkel peningkatan kemahiran dalam pelbagai aspek seperti pameran, konservasi, pemeliharaan, pengurusan, penyelidikan, penyebaran maklumat, pemasaran dan sebagainya.

  Kedua-dua pihak turut menyentuh mengenai potensi kolaborasi dalam kerjasama menganjurkan program-program dan acara-acara di peringkat negara dan mahupun serantau pada masa yang akan datang.

  Dengan adanya perbincangan yang sedemikian, BKISHHB berharap perjanjian untuk kerjasama akan dapat dimeterai sekali gus membolehkan balai berkenaan meluaskan lagi rangkaian hubungan dengan institusi-institusi di AS yang mempunyai fungsi teras yang sama atau berkaitan.

  Terdahulu itu, Puan Yang Terutama memulakan lawatan dengan menandatangani lembaran kenangan dan diikuti dengan penyerahan cenderamata, seterusnya beredar ke galeri pameran dan kemudian meneruskan sesi perbincangan di Ruang Galeri Istimewa BKISHHB.

  Rombongan Puan Yang Terutama disertai oleh Naib Komander US Seventh Fleet, Rear Admiral Joaquin J. Martinez de Pinillos yang berada di negara ini untuk program eksesais dua hala Cooperation Afloat Readiness and Training ke-29 bagi 2023 (CARAT 29/2023) antara Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) dan Tentera Laut Amerika Syarikat (TLAS) dan United States Coast Guard (USCG).

  Dalam lawatan tersebut, rombongan juga berpeluang untuk berkunjung ke Galeri Rambut Mulia Rasulullah SAW yang pada masa ini dibuka sempena menyambut dan memperingati Maulud Nabi Muhammad SAW dan ia dibukakan untuk kunjungan orang awam dari 17 hingga 27 September dari 9 pagi hingga 5 petang manakala pada 28 September, ia hanya dibuka dari 1:30 petang hingga 5 petang.

  PYT Caryn Roberta McClelland mendengarkan penerangan ringkas daripada Dr Haji Mohammed Hussain semasa lawatan ke BKISHHB. – Gambar serahan BKISHHB
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...