Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Terowong bawah tanah lindungi Tokyo dari banjir

KASUKABE, JEPUN – Dipanggil ‘Parthenon’ bawah tanah Jepun, sebuah kompleks Cavernous yang berperanan melindungi Tokyo dan kawasan sekitarnya dari bencana banjir, pakar risiko memperingatkan amaran mengenai bencana alam seiring dengan perubahan iklim.

Di atas tanah, terdapat takungan utama tangki penyimpanan air Kasukabe, kemudahan terbesar di dunia.

Struktur yang sangat besar, cukup dalam untuk memasukan Patung Liberty, corong keluar dan mengalihkan lebihan air dari ribut dan taufan, melindungi salah satu ibu kota yang paling ramai penduduk di dunia.

Tiang seberat 500 tan masing-masing menyokong empangan utama, tangki konkrit kosong sebesar dua padang bola.

Kakitangan di kemudahan di Saitama, utara Tokyo, selalu berjaga-jaga, terutama ketika musim hujan dan taufan Jepun dari bulan Jun hingga akhir Oktober.

Tangki nombor 1 sedalam 72.1 meter dari saluran pelepasan bawah tanah metropolitan dilihat di Kasukabe, wilayah Saitama. Tangki bawah tanah Jepun,yang canggih dan bertaraf dunia berperanan melindungi Tokyo dan kawasan sekitarnya dari bencana banjir. – AFP
Seorang pekerja berjalan di tangki saluran pembuangan air bawah tanah metropolitan di Kasukabe, wilayah Saitama. Dipanggil Parthenon di bawah tanah Jepun, ia berperanan melindungi Tokyo dan kawasan sekitarnya dari bencana banjir. – AFP
Para pakar meningkatkan amaran mengenai perubahan iklim dan bencana banjir dan bersiap sedia menghadapinya. – AFP

“Di daerah ini, hujan lebat, taufan dan bahkan hujan setiap hari dapat menyebabkan kerosakan dengan menenggelamkan rumah dan jalan,” kata ketua lapangan tersebut, Nobuyuki Akiyama, kepada AFP.

Empangan ini telah membantu mengurangkan jumlah rumah yang terjejas akibat kerosakan air di kawasan berdekatan sekitar 90 peratus, katanya.

Di Tokyo sahaja, sebuah bandar mempunyai lebih dari 100 sungai, terdapat 10 empangan bawah tanah yang lain dan tiga terowong dan lebih banyak struktur perlindungan banjir sedang dibina.

Manakala di Osaka Jepun, kemudahan banjir yang serupa dengan empangan Kasukabe sedang dibina dengan kos 366 bilion yen (AS$3.5 bilion).

Pembinaan dijadualkan siap pada tahun 2044. Tetapi para pakar memberi amaran mungkin lebih banyak diperlukan, kerana pemanasan global menyebabkan berlakunya beberapa kejadian bencana.

“Jepun mempunyai iklim di mana banjir dan hujan lebat sering terjadi,” kata Kei Yoshimura, profesor meteorologi di Universiti Tokyo dan pakar banjir sungai.

“Tetapi di atas semua itu, sekarang pemanasan global semakin meningkat,” kata Yoshimura kepada AFP.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, musim hujan dan taufan telah membawa kemusnahan biasa.

Banjir besar dan tanah runtuh membunuh lebih daripada 80 orang di barat Jepun pada Julai lalu, dan taufan tahun lalu membunuh hampir seratus orang di timur negara itu.

Agensi Meteorologi Jepun mengatakan jumlah taufan dalam masa setahun mengancam Tokyo telah meningkat 1.5 kali ganda dalam empat dekad terakhir.

Empangan Kasukabe disambungkan ke terowong sejauh 6.3 kilometer dan sistem dapat melepaskan air terkumpul ke sungai Edogawa yang berdekatan dengan kadar yang setara dengan melepaskan kolam renang sepanjang 25 meter setiap saat, dengan kekuatan enjin jet-jumbo.

Dibina pada tahun 2006, dengan kos 230 bilion yen (AS$2.2 bilion), kemudahan ini beroperasi sekitar tujuh kali setahun.

Air berlebihan mengalir masuk secara automatik, dan pengusaha mengepamnya keluar dari tangki utama ketika mendekati kapasiti penuh, kata Akiyama.

Tahun ini sudah digunakan tujuh kali pada bulan September, dengan air dibuang dua kali selepas musim hujan berpanjangan, tambahnya. Kajian rasmi mengiktiraf kemudahan tunggal dengan menjimatkan 148 bilion yen dalam kos pembersihan bencana setakat ini.

Sistem anti-banjir Jepun dianggap bertaraf dunia, dengan negara itu mendapat pelajaran pahit dari beberapa bencana besar selepas Perang Dunia Kedua.

Tetapi pakar Yoshimura mengatakan bahawa infrastruktur sahaja tidak cukup, terutama dengan perubahan iklim yang maju, dan pihak berkuasa Jepun telah meningkatkan usaha dalam beberapa tahun terakhir untuk mengingatkan warga meninggalkan rumah lebih awal ketika diarahkan.

Sistem Kasukabe menerima pengunjung ketika tidak digunakan, sebahagiannya untuk mempromosikan kepentingan pengurusan bencana.

“Kemudahan bawah tanah ini bagus tetapi ia hanya satu kaedah pertahanan,” kata Toru Tamai, seorang pesara berusia 79 tahun yang menghadiri lawatan baru-baru ini, kepada AFP.

“Saya tinggal di dataran yang rendah, jadi banjir adalah ancaman utama dan lebih bahaya daripada bencana alam lain,” tambahnya.

“Pada akhirnya, anda tidak dapat menyelamatkan orang lain kecuali diri anda sendiri.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -