Terpedaya SMS tipu, mangsa sanggup gelap wang bank $120,000

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 APRIL – Seorang kakitangan bank mengaku bersalah di Mahkamah Majistret, kelmarin, atas pertuduhan melakukan jenayah pecah amanah berjumlah $120,000.

Hukuman terhadap Norhawati binti Omar, 46, akan diketahui pada 2 Mei 2020 selepas tarikh sebutan itu ditetapkan Majistret Pengiran Hazirah binti Pengiran Haji Mohd Yusof.

Menurut fakta kes, tertuduh yang bertugas sebagai pemangku ketua juruwang telah menggelapkan sejumlah $100,000 dari vault bank dan $20,000 dari float can di bawah kawalannya.

Kehilangan wang itu hanya disedari selepas audit dalaman dijalankan dan laporan polis dibuat dan siasatan membawa kepada tangkapan tertuduh.

Ketika disiasat, tertuduh mendakwa yang dia menerima SMS daripada seseorang yang tidak dikenali di Filipina yang memaklumkan mengenai wang sejumlah $98,000 yang dimenanginya.

Untuk mendapatkan wang kemenangan itu, dia diarahkan untuk mengirim wang sebagai pembayaran pelbagai yuran pemprosesan untuk menebus hadiah.

Tertuduh yang mempercayainya telah membuat sebanyak 45 transaksi melalui Western Union, dan ada kalanya meminta bantuan suaminya untuk membuat transaksi dan memberitahunya yang dia hanya membantunya dalam urusan kerjanya.

Belum ada pemulangan wang yang telah digelapkan itu dibuat oleh tertuduh.

Pendakwaan dibuat Timbalan Pendakwa Raya, Mohammad Qamarul Affyian bin Abdul Rahman.