Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Terperangkap 15 jam, gosok tangan untuk terus hidup

  CALIFORNIA, 28 JAN – Seorang pemain papan salji menghabiskan 15 jam terperangkap semalaman di dalam gondola lif ski di tengah-tengah suhu beku di pusat peranginan Lake Tahoe, menurut pihak berkuasa dan laporan media.

  Monica Laso menaiki gondola sekitar jam 5 petang pada Khamis lalu di Heavenly Ski Resort untuk turun daripada gunung kerana dia terlalu penat untuk menaiki papan salji. Tetapi gondola tersebut berhenti hanya beberapa minit kemudian semasa dia masih di udara, katanya kepada KCRA, yang pertama kali melaporkan berita itu.

  Laso menjerit meminta tolong, tetapi tiada sesiapa di bawah mendengarnya, lapor stesen TV itu. Dia juga tidak membawa telefon bimbitnya, jadi dia tidak dapat menghubungi sesiapa untuk mendapatkan bantuan.

  “Saya menjerit sekuat hati sehingga saya kehilangan suara saya,” kata Laso kepada
  KCRA dalam temu bual dalam bahasa Sepanyol.

  Dia menghabiskan malam itu dengan menggosok tangan dan kakinya untuk menahan kesejukan. Suhu rendah semalaman ialah minus 5 darjah Celsius, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

  Rakan-rakan Laso melaporkan kehilangannya ke Pejabat Syerif Daerah El Dorado pada Khamis, tetapi dia tidak ditemui sehingga pagi Jumaat apabila gondola dihidupkan semula untuk hari itu dan kru menyedari bahawa dia telah berada di sana semalaman, lapor stesen TV itu.

  Pusat peranginan ski itu, yang terletak di sebelah tenggara tasik berhampiran sempadan California-Nevada, sedang menyiasat ‘dengan sangat serius’ bagaimana Laso boleh terperangkap.

  “Keselamatan dan kesejahteraan tetamu kami adalah keutamaan kami di Heavenly Mountain Resort,” kata Tom Fortune, naib presiden dan ketua pegawai operasi resort tersebut, dalam satu kenyataan. – AP

  Seorang pemain ski bermain di Heavenly Mountain Resort di South Lake Tahoe, California, pada 14 April 2010. – AP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...