Terus Hargai usaha petugas barisan depan

Oleh Yusrin Junaidi & Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OKT – Usaha para petugas barisan hadapan dalam membendung penularan wabak COVID-19 di negara ini terus dihargai oleh pelbagai pihak termasuk perwakilan-perwakilan luar negara yang tidak henti-henti menghulurkan sumbangan makanan sebagai tanda sokongan dan penghargaan.

Hari ini, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Bandar Seri Begawan dan Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) Alumni Brunei juga telah mengadakan pengagihan peket makanan kepada pelbagai agensi di Pos Kawalan Imigresen, Sungai Tujoh, Kuala Belait .

Siri ketiga program tanggungjawab sosial korporat itu menyasarkan 50 orang petugas barisan hadapan dari Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan, Jabatan Kastam dan Eksais Diraja, Jabatan Kesihatan, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan wakil agensi lain.

Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Dato’ Raja Reza Raja Zaib Shah kepada Penolong Pengarah Imigresen, Kuala Belait, Haji Abdul Aziz bin Haji Sudin.

Tuan Yang Terutama dalam ucapannya, menegaskan kembali komitmen Suruhanjaya Tinggi Malaysia dan mendukung tanpa henti kepada inisiatif kerajaan Negara Brunei Darussalam dalam membendung wabak berkenaan.

Beliau seterusnya berharap, mudah-mudahan usaha mereka itu akan mendorong para petugas barisan depan untuk terus maju walaupun menghadapi berbagai-bagai cabaran dan kesulitan selain berharap keadaan di negara ini akan bertambah baik dan kembali seperti biasa.

Selain penyerahan sumbangan, Tuan Yang Terutama juga mengambil kesempatan untuk membuat kunjungan singkat ke Jabatan Imigresen dan Jabatan Kastam di Sungai Tujoh.

Sementara itu, Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Brunei Darussalam pula telah menyumbangkan sebanyak 50 set makanan istimewa untuk juadah para petugas barisan hadapan di Klinik Kesihatan Berakas, hari ini.

Sumbangan makanan berkenaan telah disampaikan oleh Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh ke Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Nahida Rahman Shumona kepada Dayang Hasnee selaku ketua di klinik berkenaan.

TYT Dato’ Raja Reza menyampaikan agihan makanan kepada Haji Abdul Aziz.
PYT Nahida Rahman Shumona menyerahkan sumbangan makanan untuk petugas barisan hadapan di Klinik Kesihatan Berakas kepada Dayang Hasnee.