Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  Terus komited lindungi habitat caribou

  PESSAMIT, KANADA – Walaupun tinggal di tengah-tengah hutan boreal Kanada, kadang-kadang hampir berminggu-minggu Jean-Luc Kanape tidak melihat kehadiran seekor caribou.

  Tetapi selagi dia ingat, haiwan itu telah menjadi sebahagian daripada hidupnya.

  “Selama berabad-abad, nenek moyang kita terselamat berkat caribou, dengan menggunakan daging, kulit dan peralatan yang diperbuat daripada tulangnya,” kata Kanape, ahli kumpulan Orang Asli Innu.

  “Kini, giliran kita untuk membantu haiwan itu.”

  Caribou adalah simbol kekuatan hutan boreal subarctic, tetapi juga jantung budaya Orang Asli Kanada. Tetapi rusa bermuncung lebar itu kini dalam keadaan ‘berisiko’, kata Kanape, terutamanya kerana kehilangan habitat semula jadinya.

  Saintis penyelidikan perkhidmatan hutan Kanada, David Pare berdiri di hadapan alat pengukur hutan dan lisimeter di plot eksperimen berhampiran Quebec. – AFP
  Pemandangan dari udara menunjukkan pokok-pokok yang telah ditebang di kawasan hutan boreal Kanada yang terjejas oleh serangga di La Haute-Cote-Nord berhampiran Baie-Comeau, Quebec. – AFP
  Ahli komuniti orang asli dan pencinta alam sekitar, Jean L’Hommecourt berdiri di tepi traknya berhampiran kawasan aktiviti perlombongan berhampiran Fort McKay, Alberta. – AFP
  Gambar menunjukkan kemudahan perlombongan Syncrude berhampiran Fort McKay, Alberta. – AFP

  Di wilayah Quebec, masa depan haiwan itu terancam oleh industri kayu, yang penting di beberapa kawasan dan menyediakan 60,000 pekerjaan, tetapi turut menyumbang kepada penebangan hutan secara besar-besaran.

  “Kerajaan sepatutnya melindungi semua makhluk hidup di wilayah mereka tetapi tidak berbuat apa-apa untuk caribou,” kata Kanape yang membantu masyarakat mengenal pasti dan menandai kumpulan yang tinggal.

  Di sekeliling kabin lelaki berusia 47 tahun itu, yang terletak tidak jauh dari Sungai St Lawrence tetapi dalam jarak dua jam pemanduan dari kampung terdekat, terdapat bukti penebangan hutan pokok cemara dan poplar yang dahulunya subur.

  Seperti yang dilihat dari udara, keadaan hutan kelihatan seperti susun suai gambar yang telah dipisahkan.

  Di sesetengah kawasan, pokok melapisi tanah akan ditebang dan sebahagian besarnya dijadikan untuk membuat kertas atau digunakan dalam pembinaan.

  Data terkini menunjukkan caribou, mempunyai peluang yang lebih baik untuk terus hidup jika sekurang-kurangnya 65 peratus daripada habitat haiwan itu dipelihara.

  Tetapi di bahagian Kanada, kira-kira 80 peratus daripada habitat haiwan itu telah diganggu dalam beberapa cara. Penuaian pokok membantu memperbaharui hutan, tetapi itu juga membawa perubahan dalam flora dan fauna asli.

  Moose telah tiba secara beramai-ramai yang juga bermakna haiwan pemangsa juga telah tiba terutamanya serigala, yang penghijrahannya telah dipermudahkan oleh laluan penebangan hutan yang dilakukan oleh syarikat kayu.

  Apabila pokok-pokok baharu tumbuh, buah-buahan kecil yang tumbuh di sekelilingnya juga menarik kehadiran beruang yang juga memburu caribou ke kawasan itu.

  Apabila Kanape keluar untuk menjejak kawanan caribou, dia menggunakan kedua-dua ajaran nenek moyangnya dan data pengawasan yang dikumpul oleh dron.

  Sama ada mengembara dengan bot di sepanjang sungai, dengan trak pikap atau berjalan kaki, dia menelusuri tanah untuk mendapatkan cetakan kuku haiwan berkenaan.

  Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Kanape menjejaki seekor caribou betina dan anaknya, yang tinggal di kawasan hutan yang sebahagiannya ditebang menyebabkan ia berisiko.

  “Bagaimanakah saya boleh membuat haiwan itu memahami bahawa lebih baik berada di kawasan yang lebih berhutan?” kata Kanape.

  “Caribou datang ke sini kerana dia tahu kawasan itu benar-benar normal.”

  Dia kadang-kadang menghalau serigala untuk memberi peluang yang lebih baik kepada caribou untuk terus hidup sepanjang musim panas.

  Seperti keadaan sekarang, kejatuhan mendadak dalam populasi anak caribou di rantau itu menjadikan kelangsungan hidup jangka panjang haiwan itu tidak begitu menjanjikan, pakar dari kementerian hutan Quebec memberi amaran.

  Dari Canadian Rockies di barat ke hutan Quebec di timur, telah menyaksikan wilayah caribou semakin berkurangan sejak 150 tahun yang lalu, dan populasinya telah menurun, satu anjakan yang nampaknya tidak akan berbalik.

  Sejak 2003, caribou telah disenaraikan sebagai spesies yang berisiko mengalami kepupusan dan merupakan salah satu haiwan yang paling banyak dikaji di Amerika Utara.

  Di Kanada, kelangsungan hidup haiwan itu akan bergantung pada pengembangan industri minyak, kayu dan perlombongan.

  Negara itu telah bergelut untuk melaksanakan rancangan yang berdaya maju untuk melindungi spesies itu, kata para penyelidik.

  Secara keseluruhannya, pakar bimbang nasib caribou berdepan ‘titik kritikal’ dan oleh itu haiwan itu harus dianggap sebagai spesies yang layak dilindungi, supaya haiwan lain di habitatnya dapat diselamatkan secara tidak langsung.

  “Berpuluh-puluh spesies yang tidak mendapat perhatian yang sama juga memerlukan hutan kerana ia adalah habitat semula jadi yang penting bagi kebanyakan orang,” jelas Martin-Hugues Saint-Laurent, ahli biologi di Universiti Quebec di Rimouski.

  Hutan boreal Kanada adalah rumah kepada 85 spesies mamalia, 130 spesies ikan dan 300 spesies burung yang berbeza, kebanyakannya berhijrah.

  “Hutan bukan hanya mengenai pokok-pokok,” kata Louis De Grandpre, seorang saintis yang telah menyelidik isu ini selama 30 tahun.

  “Kami baru sahaja mula memahami skop apa yang berlaku di bawah kaki kami di bawah tanah hutan, di mana bakteria, cendawan dan pelbagai mikroorganisma semuanya berfungsi.”

  Orang Innu, yang percaya mereka adalah sebahagian daripada ekosistem hutan seperti semua makhluk hidup lain, menyokong penciptaan zon hutan yang dilindungi. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  New Zealand larang guna telefon bimbit di sekolah

  WELLINGTON, 1 DIS – Telefon bimbit akan dilarang di sekolah-sekolah di seluruh New Zealand, kata Perdana Menteri konservatif Christopher Luxon hari ini, ketika kerajaannya...