Terus laksanakan SOP selepas Fasa Endemik berakhir

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 MEI – Dalam situasi masyarakat menempuhi kehidupan norma baharu setelah berakhirnya Fasa Endemik nanti maka adalah menjadi tanggungjawab sosial semua pihak untuk tetap mematuhi segala prosedur operasi standard (SOP) yang masih diterapkan di negara ini.

Perkara tersebut ditekankan Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar ketika mengulas peranan masyarakat dalam meniti Fasa Endemik yang bakal ditamatkan bermula 1 Jun ini semasa berlangsungnya sidang media, hari ini.

“Oleh yang demikian, setiap rakyat memainkan peranan yang penting untuk sama-sama bertanggungjawab antaranya bagi memastikan sesiapa yang mengalami demam untuk tidak keluar rumah, melakukan ujian pantas antigen (ART) sebelum berlangsungnya majlis dan sebagainya. Jika kita semua bermuafakat atau bekerjasama dengan pihak kerajaan, Insya-Allah keadaan akan terkawal,” ujar beliau.

Selain itu, Yang Berhormat Dato turut menambah bahawa meski pun kita sudah memasuki norma baharu ini, Kementerian Kesihatan akan sentiasa melaksanakan peranannya dalam memantau apa sahaja jenis penyakit berjangkit bukan hanya jangkitan COVID malahan penyakit seperti cirit-birit, Tuberkulosis, Malaria dan sebagainya yang juga merupakan di bawah kawalan penyakit berjangkit dan ia mewajibkan setiap pesakit untuk melaporkan ke pihak Kementerian Kesihatan dan juga bagi kepentingan laporan kesihatan negara kepada Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).