Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Tesla tarik balik 360,000 kenderaan berisiko

  NEW YORK, 17 FEB – Tesla menarik balik hampir 363,000 kenderaan elektrik disebabkan masalah dengan teknologi bantuan pemandu mereka yang meningkatkan risiko kemalangan, menurut pengumuman kawal selia AS yang dilihat oleh AFP, kelmarin.

  Penarikan balik itu menjejaskan rangkaian kereta model S, Model X, Model 3 dan Model Y Tesla antara 2016 dan 2023, dilengkapi dengan teknologi ‘Full Self-Driving Beta’, menurut notis Pentadbiran Keselamatan Trafik Lebuhraya Kebangsaan.

  Untuk menyelesaikan masalah itu, Tesla akan mengeluarkan kemas kini perisian yang boleh dilaksanakan dari jauh.

  Masalah dengan sistem FSD Beta Tesla bermakna kereta boleh melakukan gerakan yang ‘berpotensi melanggar undang-undang jalan raya atau kastam tempatan, yang boleh meningkatkan risiko perlanggaran jika pemandu tidak campur tangan,’ jelas notis NHTSA.

  Sistem bantuan pemandu ‘mungkin membenarkan kenderaan bertindak tidak selamat di sekitar persimpangan”’dengan tidak berhenti sepenuhnya pada tanda berhenti, bergerak lurus di lorong belok sahaja atau memandu dalam lampu oren, kata NHTSA dalam surat kepada Tesla.

  Gambar fail menunjukkan logo kende-raan elektrik Tesla dipaparkan pada ruang pengecasan di lokasi pengecas super di Hawthorne, California, 9 Ogos 2022. – AFP

  Sistem itu juga “mungkin bertindak balas terlalu lambat kepada perubahan dalam had laju yang disiarkan,” menurut surat NHTSA.

  Saham Tesla jatuh sekitar lima peratus berikutan pengumuman itu.

  Ketua Eksekutif syarikat, Elon Musk tidak mengheboh masalah itu di Twitter, bersetuju dengan seorang pengguna yang berkata istilah ‘tarik balik’ tidak boleh digunakan untuk masalah yang boleh ditangani tanpa pembaikan yang ketara.

  “Perkataan penarikan balik untuk pengemaskinian perisian adalah anakronistik dan salah!” tulis Musk.

  Tindakan itu dibuat ketika pengawal selia AS menyiasat program bantuan pemandu Tesla dalam beberapa kejadian. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...