Tetap terus berwaspada

Oleh Syahmi Hassan

Gambar oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 MAC – Satu lagi kes baharu berkaitan dengan jangkitan COVID-19 di negara ini telah dicatatkan yang menjadikan jumlah keseluruhan kes kepada 115 orang.

Kes 115 berumur 39 tahun ialah seorang warga tempatan yang telah pulang ke negara ini dari United Kingdom pada 21 Mac lepas bersama keluarganya dengan menaiki pesawat BI004 (tempat duduk 29C).

Beliau hanya mula mengalami demam panas, sakit kepala, selesema dan mual pada 26 Mac 2020.

Perkara tersebut telah dijelaskan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Status Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham juga memaklumkan bahawa hasil penyiasatan kes terperinci bagi kes 103 yang telah disebutkan pada 24 Mac lalu, didapati kes tersebut mempunyai kaitan epidemiologi dengan kes 47.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham ketika bercakap semasa sidang media berkenaan.

“Kementerian Kesihatan juga ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa hari ini enam lagi kes yang dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan telah disahkan sembuh dan dibenarkan untuk pulang ke rumah, membawa jumlah keseluruhan yang telah sembuh kepada 11 orang. Ini bermakna terdapat 104 kes yang masih dirawat di pusat berkenaan.

“Pada hari ini juga, seorang lagi pesakit dalam keadaan kritikal dan memerlukan bantuan mesin pernafasan, dan pesakit yang sebelum ini kritikal pula masih lagi memerlukan bantuan mesin pernafasan dan alat bantuan heart/lung machine (ECMO). Ini bermakna jumlah pesakit dalam keadaan kritikal adalah dua orang. Sementara itu, tiga lagi memerlukan pemantauan rapi dan selebihnya dalam keadaan yang baik,” jelas Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

Pada masa ini, seramai 1,140 orang sedang menjalani kuarantin, menurut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204. Manakala seramai 874 orang lagi telah menamatkan tempoh kuarantin dan dalam keadaan yang baik. Sejak awal Januari 2020, sebanyak 4,994 ujian makmal bagi COVID-19 telah dijalankan.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan juga mengingatkan orang ramai bahawa walaupun jumlah kes baharu yang dilaporkan pada hari ini menunjukkan penurunan namun langkah-langkah kewaspadaan dan pengawalan masih perlu diteruskan.

“Ini adalah kerana masih terdapat sebahagian rakyat dan penduduk negara ini yang sedang menjalani kuarantin dan pengasingan diri. Selain itu, keadaan COVID-19 di peringkat global juga masih membimbangkan dengan Amerika Syarikat dan beberapa negara di Eropah sedang berdepan dengan jumlah kes dan jumlah kematian yang sangat besar,” katanya.

Sehubungan itu, Yang Berhormat Menteri Kesihatan juga mengucapkan penghargaan kepada semua pihak pengurusan perhotelan dan fasiliti-fasiliti yang telah memberikan kerjasama padu dalam penyediaan tempat-tempat pengasingan melalui Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan dan Pusat Pengurusan Bencana Kebangsaan (NDMC) bagi mereka yang telah diarahkan untuk menjalani pengasingan diri mandatori sebaik tiba ke negara ini selepas membuat perjalanan antarabangsa.

“Kerjasama, komitmen dan pengorbanan yang diberikan oleh para pengusaha dan pemilik hotel, apartmen dan hostel dalam memastikan kejayaan usaha kerajaan mengawal penularan wabak COVID-19 di negara ini adalah sangat mulia dan tidak ternilai,” kata Yang Berhormat Dato.