Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Thai-Cina raikan Tahun Baharu Cina

  BANGKOK, 11 FEB – Deretan tanglung merah tergantung di atas orang ramai berpakaian merah yang menyalakan lilin ketika mereka berdoa di sebuah kuil tradisional di Bangkok untuk menyambut Tahun Baharu China.

  Berjuta-juta orang Thai-Cina meraikan majlis itu dengan parti, jamuan keluarga dan lawatan ke banyak tempat suci yang terletak di sekitar Chinatown.

  Jalan-jalan lama di pusat bandar ibu kota kembali hidup pada petang kelmarin, di mana beribu-ribu pelancong yang ingin tahu termasuk penganutnya berasa gembira seperti Watcharin Parichatwuttikoon, 70, menikmati majlis itu.

  “Ia sangat suci. Saya telah menghadirinya sejak saya masih muda,” katanya kepada AFP di luar Wat Mongkorn, antara yang terbesar di bandar itu.

  “Saya suka berbuat amal, menghapuskan perbuatan buruk. Hari ini, kelihatan segar selepas hujan.”

  Orang ramai memberi wang kepada penari singa di Jalan Yaowarat di Chinatown di Bangkok pada 10 Februari, pada hari pertama Tahun Baharu Cina. – AFP

  Terdapat sejarah panjang penghijrahan orang Cina ke Thailand, di mana orang Thai-Cina menyumbang kira-kira 10 peratus daripada penduduk termasuk beberapa keluarga perniagaan yang paling terkemuka di negara itu.

  Pengunjung kuil bertafakur sejenak sambil menyalakan lilin dan membuat persembahan tradisional di Wat Mongkorn, kadangkala dirujuk sebagai ‘Kuil Naga’ sebelum kembali pada kesibukan di luar.

  Chawanakorn Arunthanachotikul, 31, telah mengembara bersama keluarga dan rakannya untuk ke sana.

  “Hari ini adalah hari yang baik untuk rakyat Thai-Cina,” katanya kepada AFP.

  “Saya mendoakan nasib baik dan memohon agar tahun ini berakhir dengan lancar.”

  Walaupun ramai di pusat bandar Bangkok berasal dari kerajaan, perayaan itu adalah masa yang sibuk dan sangat menguntungkan untuk pelancongan di Thailand juga. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...