Thailand cadang buka pintu untuk pelancong asing

BANGKOK, 12 JUN – Thailand akan menarik balik perintah berkurung waktu malam di seluruh negara dari 11 malam hingga 3 pagi dan melonggarkan lagi larangan bagi membendung penularan COVID-19 pada minggu depan berikutan negara ini terus merekodkan sifar jangkitan tempatan bagi 18 hari berturut-turut.

Thailand bercadang membuka semula pintunya kepada pelancong asing dengan mewujudkan “travel bubble’ atau ‘koridor perjalanan”, membuka pintunya kepada pelawat daripada negara yang berjaya membendung pandemik COVID-19. Bagaimanapun, tiada tarikh ditetapkan lagi.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) , Thaweesilp Wissanuyothin berkata kumpulan sasaran adalah pelawat perniagaan dan perubatan yang memerlukan perkhidmatan dan rawatan berikutan langkah itu akan mengurangkan beban ditanggung industri pelancongan.

Pelancongan boleh dibuka semula dengan negara dan wilayah seperti China, Hong Kong, Taiwan, Macau, Jepun, Korea Selatan, Australia, New Zealand, Laos, Myanmar, Kemboja dan beberapa negara Timur Tengah, katanya.

“Perdana Menteri Jeneral Prayuth Chan o-cha telah bersetuju pada prinsipnya bagi ‘travel bubble’. Jawatankuasa kecil akan ditubuhkan untuk membincangkan perkara berkaitan konsep, langkah-langkah dan garis panduan sebelum membentangkan cadangan itu kepada CCSA,” katanya pada taklimat harian mengenai perkembangan COVID-19 di sini, hari ini.

Thailand masih menguatkuasakan larangan penerbangan penumpang antarabangsa sehingga 30 Jun.

Terdahulu, Prayuth yang juga pengarah CCSA mempengerusikan mesyuarat CCSA untuk memuktamadkan fasa keempat kelonggaran larangan di negara itu dengan pembukaan sekolah, membenarkan persidangan, mesyuarat, pameran, taman, tempat permainan, taman asuhan, pusat penjagaan kanak-kanak dan warga tua.

Pusat hiburan seperti pub, bar dan karaoke serta pusat mandian-sauna-urut kekal ditutup.

Juga di bawah fasa keempat, semua perjalanan udara domestik akan dibenarkan dengan kapasiti 100 peratus penumpang tetapi perkhidmatan semua bas antara provinsi perlu mengekalkan kapasiti 70 peratus penumpang. – Bernama

Pembeli-belah kelihatan memakai penutup mulut dan hidung dalam usaha mengekang penularan koronavirus di salah sebuah kompleks membeli-belah di Bangkok, Thailand. Lebih banyak kelonggaran sekatan dilaksanakan oleh pihak berkuasa termasuk mempertimbangkan pembukaan pintunya untuk pelancong asing. – AP