Thailand kuasai separuh akhir Piala Suzuki

SINGAPURA, 24 DIS – Chanathip Songkrasin menjaringkan dua gol ketika Thailand menewaskan juara bertahan, Vietnam 2-0 pada perlawanan pertama separuh akhir Piala AFF Suzuki di Stadium Nasional di Singapura kelmarin.

Kapten Thailand itu memanfaatkan kesilapan pemain pertahanan Vietnam untuk memberikan pemenang lima kali itu pendahuluan selepas 14 minit.

Nguyen Phong Hong Duy tergelincir ketika dia cuba memintas hantaran, membolehkan Chanathip memintasnya dan menjaringkan gol melepasi Tran Nguyen Manh.

Sembilan minit selepas pembukaan bertuahnya, dia menambah detik yang hebat.

Chanathip membuat beberapa siri hantaran pantas kepada Teerasil Dangda dan Sarach Yooyan untuk melemahkan pertahanan Vietnam sebelum melepasi gawang dari tepi kotak penalti dengan tenang.

Aksi Supachok Sarachat bersaing untuk mendapatkan bola dengan Nguyen Thanh Chung dalam perlawanan antara Thailand dan Vietnam kelmarin. – AFP

Vietnam, yang tidak dibolosi gol dalam empat perlawanan kumpulan, melepaskan dua percubaan yang terkena tiang gawang.

Pada separuh masa pertama, sepakan percuma Nguyen Quang Hai dari jarak 25 meter menerjah ke tiang gawang kanan.

Dan dia dinafikan sekali lagi pada separuh masa kedua apabila percubaan kaki kirinya dari tepi kotak terkena palang.

Chanathip mempunyai peluang untuk menamatkan perlawanan dan melengkapkan hatriknya lima minit sebelum tamat apabila Thailand dihadiahkan sepakan penalti, tetapi dia gagal menewaskan penjaga gol Vietnam itu.

Vietnam kini akan berusaha untuk mengubah keadaan dalam perlawanan kedua pada Ahad, yang akan berlangsung di gelanggang yang sama.

Pemenang akan bertemu Indonesia atau pasukan tuan rumah, Singapura pada perlawanan akhir minggu depan. – AFP