Thailand nafi aniaya monyet petik kelapa

BANGKOK, 7 JULAI – Monyet-monyet yang memetik kelapa di Thailand, salah satu tarikan pelancongan popular sekian lama, menjadi satu isu perdagangan sensitif ketika aktivis Britain mendakwa haiwan-haiwan itu dianiaya dan menyeru bagi pemboikotan produk kelapa negara itu.

Menteri Perdagangan Thauland, Jurin Lasanawisit menolak dakwaan dibuat oleh aktivis Persatuan Melindungi Haiwan dengan Beretika (PETA) dan menekankan proses memetik kelapa oleh monyet bukanlah bahagian utama industri itu. Menurutnya, haiwan-haiwan itu kebanyakannya satu tarikan pelancongan dan tidak dianiayai.

“Terdapat perbezaan antara memetik kelapa menggunakan monyet kerana tradisi atau untuk pelancongan dan memetik kelapa pada skala industri,” katanya. “Tidak ada keuntungan menggunakan monyet pada tahap industri. Pemain industri mempunyai peralatan dan kaedah untuk memetik kelapa yang lebih efisien dan membawa untung lumayan,” katanya.

Jurin mengatakan kempen PETA pada Isnin menjejaskan jualan di Britain dan juga negara-negara Eropah lain.

Thailand mengeksport 12.3 bilion baht (AS$395 juta) santan kelapa dalam 2019, termasuk 2.2 bilion baht (AS$71 juta) ke Kesatuan Eropah dan Britain, menurut kerajaan. –AP

Gambar fail pada 2006 menunjukkan dua ekor monyet bersama timbunan kelapa dalam sebuah trak pikap selepas ia memetiknya dari sebuah ladang di wilayah Chumphon, selatan Thailand. Isu monyet memetik kelapa di Thailand dan dikatakan dianiayai membawa kepada seruan boikot terhadap produk kelapa Thailand. –AP