Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Thailand sokong penuh peranan duta khas ASEAN ke Myanmar

BANGKOK, 18 OKT – Thailand menyokong sepenuhnya peranan Duta Khas ASEAN ke Myanmar, Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua, Brunei, Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof dalam mempermudah penyelesaian damai terhadap krisis yang dihadapi negara itu sejak rampasan kuasa tentera 1 Februari.

Ketua Pengarah Jabatan Penerangan dan Jurucakap Kementerian Luar Thailand Tanee Sangrat dalam satu kenyataan menyatakan beliau dapat membantu memudahkan penyelesaian damai di Myanmar iaitu dengan cara “Myanmar-led, Myanmar-owned”.

Pada mesyuarat tergempar Menteri-menteri Luar ASEAN Jumaat lepas, Tanee berkata setiap menteri memiliki kesempatan untuk menyatakan pandangan mengenai isu Myanmar secara ‘jujur ​​dan telus’.

Susulan mesyuarat itu, negara-negara anggota ASEAN memutuskan untuk mengecualikan pemimpin Myanmar Min Aung Hlaing dari sidang kemuncak ASEAN yang akan datang berikutan kurangnya komitmen junta terhadap rancangan konsensus lima perkara ASEAN.

Mesyuarat juga menolak permohonan kerajaan bayangan Myanmar, Kerajaan Perpaduan Nasional (NUJ), untuk menyertai sidang kemuncak 26-28 Oktober dan memutuskan mengundang  wakil bukan politik mewakili Myanmar. – Bernama

Artikel sebelum iniRusia tutup misi di NATO
Artikel seterusnyaFB hasrat bina ‘metaverse’
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -