Thailand tingkat pengesanan kes aktif

BANGKOK, 4 OGOS – Ketika Thailand meningkatkan pengesanan kes aktif untuk membendung kenaikan ketara kes COVID-19, kes baharu terus mencatat rekod tertinggi hari ini dengan 20,200 jangkitan dan 188 kematian.

Kes dan kematian baharu terus meningkat, meskipun sekatan lebih ketat dikenakan termasuk perintah berkurung pada waktu malam selama tujuh jam, penutupan perniagaan dan tempat, sejak 12 Julai lalu. Sehingga kini, Thailand telah mencatat 672,385 kes dan 5,503 kematian sejak pandemik bermula di negara ini Januari tahun lalu.

Berikutan lonjakan kes dan diburukkan lagi dengan varian Delta, Kementerian Kesihatan Awam Thailand dan pertubuhan bukan kerajaan Rural Doctor Society (RDS) telah menubuhkan 200 Pasukan Tindak Cepat Komprehensif COVID-19 (CCRT) untuk melakukan ujian saringan COVID-19 di Bangkok, pusat pandemik terbaharu.

Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan Awam, Dr Kiattiphum Wongrajit berkata, pasukan CCRT termasuk doktor, jururawat, ahli farmasi dan ahli teknologi perubatan telah melakukan ujian pengesanan kes aktif di komuniti yang padat di Bangkok mulai hari ini hingga 10 Ogos.

“Kami menyasarkan untuk menyaring 250,000 orang dalam tujuh hari dan menjangkakan sekitar 15 peratus atau 32,500 mungkin positif COVID-19,” katanya pada sidang media. – Bernama