Thiem: keputusan terbuka AS mungkin minggu depan

VIENNA, 5 JULAI – Pemain nombor tiga dunia, Dominic Thiem mengatakan semalam bahawa dia berminat untuk bermain di Terbuka Amerika Syarikat (AS) sekiranya ia dapat diteruskan.

AS telah melihat peningkatan semula kes COVID-19, di mana kelmarin mereka telah merekodkan 57,000 kes jangkitan baharu yang disahkan.

Jelajah ATP dan WTA dijadualkan kembali bulan depan, dengan Terbuka AS bermula pada 31 Ogos dan Terbuka Perancis bermula sebulan kemudian.

Thiem mengatakan bahawa dia percaya pihak berkuasa AS untuk membuat keputusan yang tepat. “Saya rasa dalam lima hingga tujuh hari akan datang akan ada keputusan,” kata Thiem.

“Tentu sahaja saya berharap Terbuka AS akan dapat diteruskan, tetapi keselamatan orang ramai tentu saja lebih utama.

Dominic Thiem, Novak Djokovic, Alexander Zverev dan Grigor Dimitrov ketika sebelum Kejohanan Amal Jelajah Adria, di Belgrade, Serbia pada 12 Jun. – AP

Kita harus mengikuti perintah kerajaan, jika mereka melihat masih dalam bahaya, mereka tidak akan membenarkan kejohanan itu diteruskan, terutama kejohanan yang besar seperti Terbuka AS,” kata pemain dari Austria itu.

Pemain berusia 26 tahun itu merancang untuk bermain di Kitzbuehel di barat Austria dalam perlawanan persahabatan seterusnya di Berlin, selepas itu dia mengatakan bahawa dia akan melakukan latihan intensif untuk persiapan kejohanan di Cincinnati dan Terbuka AS jika mereka meneruskan.

Dia bermain dalam kejohanan persahabatan Jelajah Adria yang dianjurkan oleh Novak Djokovic bulan lalu setelah pemain nombor satu dunia itu dan tiga peserta lain positif dijangkiti COVID-19.

Perlawanan itu tiada kawalan penjarakan sosial, dimainkan di hadapan ribuan peminat, sementara para pemain dilihat berpesta di kelab malam di Belgrade yang penuh sesak dan mendapat kritikan.

Thiem, yang telah disahkan negatif sejak di Belgrade, mengatakan dalam wawancara ORF “kesalahan besar oleh kita semua.”

“Kita semua bertindak terlalu gembira. Yang paling penting ialah kita belajar dari kesilapan kita,” tambahnya. – AFP