Thiem kesal sertai Jelajah Adria Djokovic

PARIS, 26 JUN – Pemain nombor tiga dunia, Dominic Thiem mengakui melakukan kesilapan menyertai kejohanan di Jelajah Adria setelah Novak Djokovic dan tiga peserta lain dijangkiti COVID-19.

Thiem mengambil bahagian dalam perlawanan persahabatan di Belgrade yang dianjurkan oleh Djokovic di mana penjarakan sosial tidak dikawal dan perlawanan dimainkan di hadapan ribuan peminat.

Pemain nombor satu dunia Djokovic, Grigor Dimitrov, Borna Coric dan Viktor Troicki semuanya disahkan positif COVID-19 selepas mereka meraikan kemenangan bersama-sama, bermain bola keranjang dan pergi ke kelab malam.

Thiem, yang seterusnya pergi ke kejohanan persahabatan di Perancis setelah Belgrade, mengatakan bahawa dia telah menjalani ujian COVID-19 sebanyak lima kali dan disahkan negatif sejak meninggalkan Balkan.

“Saya terkejut ketika mendapat berita dari Jelajah Adria,” menurutnya di media sosial sejak kejohanan itu dibatalkan pada Ahad lalu.

“Kami bermain tanpa penonton selama berminggu-minggu, jadi kami lebih gembira dengan peminat di acara tersebut. “Kami percaya peraturan koronavirus dari kerajaan Serbia, tetapi kami terlalu optimis.”

“Tingkah laku kami adalah satu kesalahan, kami bertindak terlalu gembira. Saya sangat menyesal. Saya telah menjalani ujian virus sebanyak lima kali dalam 10 hari terakhir dan hasilnya negatif,” katanya.

Dominic Thiem dari Austria ketika meraikan bersama trofi kemenangannya semasa perlawanan terakhir kejohanan amal Jelajah Adria menentang pemain Serbia, Filip Krajinovic, di Belgrade, Serbia, pada 14 Jun. – AP