Tiada kes baharu, 1 masih aktif

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 SEPT – Setakat 12 tengah hari ini tiada kes baharu jangkitan COVID-19 telah dicatatkan di negara ini menjadikan jumlah keseluruhan kes kekal seramai 145 orang dengan satu kes yang masih aktif.

Pengemaskinian status tersebut telah dikongsikan oleh Kementerian Kesihatan melalui Siaran Akhbar Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam pada hari ini.

Kementerian Kesihatan turut mengongsikan bahawa seramai 405 orang sedang menjalani pengasingan diri mandatori dengan 5,564 orang telah menamatkan pengasingan diri mandatori sejak Mac 2020.

Sementara itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 133 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 54,763 ujian.

Kementerian Kesihatan juga memaklumkan orang ramai yang ingin mendapatkan ujian saringan SARS-COV-2 (ujian swab) terutama sekali yang ingin membuat perjalanan keluar negara bahawa mereka hendaklah menjalankan ujian sekurang-kurangnya tiga hingga lima hari sebelum tarikh penerbangan mereka, tertakluk kepada syarat-syarat negara yang akan dituju.

Hasil ujian berkenaan akan mengambil masa dan orang ramai hendaklah bersabar untuk mendapatkan keputusan ujian mereka.

Orang ramai yang ingin mendapatkan ujian tersebut bagi perjalanan keluar negara boleh mendapatkannya di Pusat Kesihatan Berakas yang beroperasi setiap Isnin hingga Khamis dan Sabtu, dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari dan 2 hingga 4 petang manakala itu setiap Jumaat, Ahad dan hari-hari kelepasan awam dari pukul 2 hingga 5:30 petang.

Ujian juga boleh didapati di Kompleks Sukan, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) yang beroperasi setiap hari kecuali hari kelepasan awam, dari pukul 7 pagi hingga 10 malam. Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.