Tiada kes baharu dicatatkan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 JUN – Negara Brunei Darussalam terus tidak mencatatkan kes baharu jangkitan COVID-19 pada hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes kekal seramai 141 orang, manakala jumlah kes yang telah sembuh ialah seramai 138 orang.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar menjelaskan bahawa pada masa ini, hanya seorang pesakit masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan. Beliau masih dalam keadaan kritikal dan memerlukan bantuan mesin tambahan heart/lung machine (ECMO) dan mesin pernafasan.

“Marilah kita sama-sama mendoakan semoga Allah SWT memberikan kesihatan yang sepenuhnya kepada beliau. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin,” beliau mendoakan semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Beliau seterusnya mengongsikan, pada masa ini, seramai 88 orang sedang menjalani kuarantin mengikut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204. Manakala seramai 2,735 orang telah menamatkan tempoh kuarantin dan dalam keadaan yang baik.

Dalam tempoh 24 jam yang lalu, tambah beliau, sebanyak 423 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 24,131 ujian.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan ketika sesi sidang media tersebut.

Berhubung aplikasi BruHealth, Yang Berhormat Dato mengongsikan bahawa setakat ini seramai 371,347 orang telah mendaftar ke dalam aplikasi tersebut.

“Bagi syarikat dan premis pula sejumlah 7,257 telah mendaftar kepada aplikasi BruHealth.

Manakala, sebanyak 2,145 premis perniagaan telah memuat turun aplikasi PremiseScan.

“Semua premis adalah dinasihatkan untuk memuat turun aplikasi tersebut bagi memudahkan pengimbasan kod QR terutama sekali kepada orang ramai yang tidak mempunyai telefon bimbit untuk masuk ke premis berkenaan,” jelasnya.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman sesawang Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi BruHealth atau healthinfo.gov.bn.