‘Tiada kontak terdekat dikenal pasti’

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 JAN – Berikutan berita mengenai satu kes positif yang dilaporkan di negara jiran pada 13 Januari dikatakan diimport dari Negara Brunei Darussalam, Kementerian Kesihatan memaklumkan kepada orang ramai bahawa penyiasatan awal mendapati tidak ada kontak terdekat telah dikenal pasti.

Walau bagaimanapun, Kementerian Kesihatan telah memperluaskan aktiviti surveilan untuk memastikan tidak ada jangkitan terpendam berlaku dalam kalangan masyarakat.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, turut menjelaskan bahawa setakat ini, 37 orang yang terdiri daripada rakan-rakan termasuk rakan kerja yang telah bertemu dengan kes berkenaan dalam masa 14 hari sebelum kes tersebut meninggalkan negara telah diarahkan untuk menjalani ujian SAR-CoV-2.

Ini adalah bagi tujuan surveilan dan mereka juga telah diarahkan untuk menjalani pengasingan diri sehingga keputusan ujian diperolehi.

Dalam pada itu, Kementerian Kesihatan turut mengongsikan situasi terkini jangkitan COVID-19 di negara ini, di mana setakat pukul 12 tengah hari, tidak ada kes jangkitan dicatatkan, menjadikan jumlah keseluruhan kes 174 orang dengan tiga kes aktif dan 168 kes sudah sembuh.

Kes terakhir jangkitan tempatan dilaporkan pada 6 Mei 2020 iaitu 253 hari yang lalu di mana jumlah kes import sejak kes jangkitan tempatan terakhir dilaporkan ialah sebanyak 33 kes.

Selain itu, kenyataan tersebut turut mengongsikan bahawa seramai 613 sedang menjalani pengasingan diri mandatori dan jumlah yang telah menamatkan pengasingan diri mandatori sejak Mac 2020 adalah 11,185 orang.

Sementara itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 308 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 86,367 ujian.