Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Tiada ‘maklumat yang boleh dipercayai’ mengenai pesawat yang ditembak jatuh

  KYIV, 25 JAN – Agensi perisikan Ukraine kelmarin berkata ia tidak mempunyai ‘maklumat yang boleh dipercayai’ mengenai siapa yang berada di dalam pesawat tentera Rusia yang ditembak jatuh yang dikatakan Moscow sedang mengangkut berpuluh-puluh tahanan perang Ukraine.

  Moscow berkata 65 tentera Ukraine yang ditangkap terbunuh apabila sebuah pesawat IL-76 ditembak jatuh di wilayah barat Belgorod, berhampiran sempadan dengan Ukraine, menjelang pertukaran tahanan yang dirancang antara kedua-dua pihak.

  “Kami pada masa ini tidak mempunyai maklumat yang boleh dipercayai atau komprehensif mengenai siapa yang berada di dalam pesawat itu atau berapa jumlahnya,” kata pengarah perisikan utama Ukraine dalam satu kenyataan.

  Ia mengesahkan ‘pertukaran banduan sepatutnya berlaku’ kelmarin.

  Tanpa mengulas sama ada tahanan perang Ukraine berada di atas kapal, agensi perisikan menuduh Moscow membahayakan nyawa tenteranya yang ditangkap.

  “Ukraine tidak dimaklumkan mengenai jumlah kenderaan, laluan dan bentuk penghantaran banduan,” katanya. – AFP

  Papan tanda jalan terletak di kampung Yablonovo berhampiran lokasi nahas pesawat pengangkutan tentera Rusia IL-76 di wilayah Belgorod kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...