Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Tiada peralihan tenaga tanpa China- CEO Siemens Energy

  BEIJING, 19 MEI – Peralihan tenaga tanpa China tidak berfungsi, Christian Bruch, ketua pegawai eksekutif (CEO) Siemens Energy, memberitahu pemberita minggu ini, sambil menegaskan bahawa percubaan membina turbin angin tanpa bekalan China di Eropah akan hampir mustahil.

  “Perkara terakhir yang saya akan lakukan ialah menyokong sesuatu seperti berlepas atau tidak mengambil risiko. Kami mempunyai hubungan antara dua wilayah yang membuahkan hasil dan tidak dapat dielakkan,” Bruch dipetik sebagai berkata pada media pada Jumaat lalu.

  Ketua Pegawai Eksekutif itu membuat kenyataan itu ketika EU memulakan siasatan subsidi bulan lepas ke atas pembekal turbin angin China, menandakan siasatan keempat menyasarkan firma China dalam masa dua bulan sahaja.

  Pembuatan turbin angin terutamanya bergantung kepada bahan dari China, terutamanya nadir bumi dan magnet kekal, lapor media.

  “Komen Bruch juga menunjukkan perpecahan antara kerajaan Jerman, yang mencadangkan syarikat mengurangkan pendedahan relatif mereka kepada China, dan pemimpin syarikat seperti Volkswagen dan BASF, yang telah meningkatkan penglibatan mereka,” kata laporan itu.

  Perlu ada jalan tengah antara perlindungan penuh seperti di Amerika Syarikat dan pasaran bebas, hujah Bruch.

  “Saya tidak memihak untuk menyekat pasaran Eropah. Tetapi saya fikir kita masih memerlukan peraturan yang jelas dari segi cara syarikat dibiayai, dari mana mereka mendapat jaminan dan apa yang mereka bayar untuknya,” katanya. – Xinhua

  Turbin angin – Freepik

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...