Tiada simptom, 1 kes baharu dikesan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 APRIL – Selepas lima hari berturut-turut negara tiada menerima laporan sebarang kes jangkitan COVID-19 baharu, bagaimanapun hari ini satu kes telah dikesan positif virus terbabit dengan menjadikan jumlah keseluruhan kes jangkitan seramai 136 orang.

Kes 136 merupakan seorang warga tempatan berumur 28 tahun yang menuntut di Indonesia.

“Beliau pulang ke negara ini dengan menaiki pesawat Syarikat Penerbangan Diraja Brunei (RB) BI874 (tempat duduk 36D) pada 8 April lepas dengan tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan.

“Sebelumnya beliau telah menaiki pesawat Penerbangan Malaysia MH0872 (tempat duduk 3A) ke Kuala Lumpur pada 7 April lepas dan seterusnya pulang ke tanah air sehari selepas itu,” jelas Menteri Kesihatan Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar (gambar bawah) pada Sidang Media bagi Status Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

“Sementara itu, tujuh lagi kes yang dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan telah disahkan sembuh dan dibenarkan untuk pulang ke rumah, membawa jumlah keseluruhan yang telah sembuh kepada 99 orang,” kongsi Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

Menurutnya, pada ketika ini, terdapat 36 kes aktif yang masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan dengan dua orang masih dalam keadaan kritikal dan memerlukan bantuan mesin tambahan heart/lung machine (ECMO) di samping bantuan mesin pernafasan manakala selebihnya dalam keadaan baik.

Pada hari ini juga, jumlah keseluruhan mereka yang telah menamatkan tempoh kuarantin mengikut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 ialah seramai 2,308 orang dan hanya 74 orang sahaja yang masih menjalani kuarantin.

Sementara itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 357 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari lalu kepada 9,342 ujian.

Kes baharu itu membuktikan negara kita masih lagi berada di bawah ancaman wabak COVID-19 khususnya kemasukan virus dari luar negara dan kita perlu untuk terus berjaga-jaga dan tidak leka.

Oleh itu, Yang Berhormat Dato sekali lagi mengingatkan kepada orang ramai untuk terus-menerus melaksanakan tanggungjawab sosial masing-masing dan membudayakan langkah-langkah pencegahan.

“Sentiasa mengamalkan penjarakkan fizikal dan sosial (physical and social distancing) dengan mengelakkan dan menjauhi daripada beramai-ramai mengunjungi ke gedung-gedung perniagaan, tamu-tamu, pasar-pasar, kedai-kedai runcit seperti yang disarankan,” katanya.

Ia adalah di samping mematuhi larangan perkumpulan ramai (mass gathering) dan melakukan amalan kebersihan diri dan persekitaran pada setiap masa.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 (pada bila-bila masa) atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.