Tiada waran tangkap bagi pewaris Samsung

SEOUL, 9 JUN – Mahkamah Korea Selatan semalam menolak untuk mengemukakan waran tangkap terhadap pewaris empayar Samsung berhubung kontroversi penggabungan dua unit perniagaan, yang dilihat sebagai langkah penting untuk pewarisan itu.

Naib Pengerusi Samsung Electronics, Lee Jae-yong, sudah pun dibicarakan semula atas dakwaan rasuah, menggelapkan wang dan beberapa kesalahan lain yang dikaitkan dengan skandal rasuah yang menjatuhkan bekas Presiden Korea Selatan, Park Geun-hye.

Kes penggabungan itu adalah berbeza dengan perbicaraannya, namun menambah kesukaran kepada kumpulan Samsung itu.

Setakat ini kumpulan Samsung adalah konglomerat terbesar milik keluarga itu, atau dalam Bahasa Korea disebut ‘chaebol’, yang menguasai perniagaan dalam negara ekonomi ke-12 terbesar dunia. Pihak pendakwaan memohon untuk mendapatkan waran tangkap terhadap Jae-yong yang disyaki terbabit dalam manipulasi harga dan perniagaan haram ketika penggabungan Cheil Industries dan Samsung C&T pada 2015.

Namun, Mahkamah Daerah Pusat Seoul menolak permohonan itu, atas alasan tidak memiliki penjelasan mencukupi untuk penahanannya atau dua bekas eksekutif Samsung.

“Tiada penjelasan mencukupi berhubung keperluan menahan defendan dalam prinsip perbicaraan tanpa penahanan.

“Pihak pendakwaan dilihat sudah mendapat bukti yang mencukupi melalui penyiasatan mereka,” kata Hakim Won Jung-sook dalam satu kenyataan mahkamah. – AFP

Pewaris Samsung Lee Jae-yong, ketika meninggalkan mahkamah selepas perbicaraan kes di Uiwang, Korea Selatan, kelmarin. – AFP