Tianzhou-3 berlabuh di stesen angkasa Tianhe

BEIJING, 21 SEPT – Kapal angkasa kargo China, Tianzhou-3 yang membawa bekalan untuk misi pembawa kru Shenzhou-13, berjaya berlabuh pada modul teras stesen angkasa Tianhe, menurut Agensi Angkasa Lepas Bermanusia China (CMSA) di sini, semalam.

CMSA, memaklumkan tepat 10:08 malam, Tianzhou-3 berjaya berlabuh dengan Tianhe dan proses itu mengambil masa kira-kira enam jam setengah.

Roket Long March-7 Y4, yang membawa Tianzhou-3, dilancarkan pada 3:10 petang dari Tapak Pelancaran Kapal Angkasa Wenchang di pulau Hainan. Selepas 597 saat, Tianzhou-3 berpisah dari roket dan memasuki orbitnya sebelum membuka panel solar pada 3:22 petang dan dapat beroperasi dengan baik.

Terdahulu pada 18 September, kapal kargo Tianzhou-2 dipisahkan dari bahagian belakang Tianhe dan kemudian dicantumkan di bahagian depan. Selepas berlabuh di Tianzhou-3, kedua-dua kapal kargo itu berlabuh di dua hujung modul teras Tianhe untuk membentuk garisan linear dan menunggu ketibaan anak kapal Shenzhou-13.– Bernama

Roket Long March 7Y4 yang membawa kapal kargo Tianzhou dilancarkan dari Pusat Pelancaran Angkasa Wenchang di selatan wilayah Hainan, China, dalam misi untuk menghantar bekalan ke stesen angkasa Tiangong pada 20 September. – AFP