Tidak guna alasan penggantungan sebagai motivasi

MADRID, 26 FEB – Jurulatih Manchester City, Pep Guardiola tidak akan menggunakan taktik penggantungan menyertai Liga Juara-Juara sebagai motivasi tambahan untuk pemainnya memenangi piala Liga Juara-Juara musim ini.

Malahan, Guardiola tidak mahu pemain-pemainnya berfikir bahawa perlawanan pusingan pertama menentang Madrid ini sebagai peluang terakhir mereka memenangi kejuaraan elit tersebut. “Tidak mungkin! Pemain-pemain ini mempunyai peluang yang besar untuk memenangi Liga Juara-Juara,” kata jurulatih dari Sepanyol tersebut yang akan bermain di kelompok 16 terakhir.

“Tiada motivasi istimewa, walaupun ini yang terakhir. Ia tidak memerlukan motivasi tambahan. Keinginan untuk menang sentiasa ada. Tanpanya ia adalah mustahil. Tapi lebih dari itu, ia adalah perlawanan seperti biasa. Itu sahaja.”

UEFA baru-baru ini telah menggantung City dari menyertai kejohanan Eropah selama dua musim selepas ahli panel mendapati City melanggar peraturan kewangan dan gagal bekerjasama semasa siasatan.

City dijangka akan membuat rayuan di Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS), tetapi jika hukuman masih sama, maka City tidak akan menyertai kejohanan Eropah sehingga musim 2022 hingga 2023.

Ketua pasukan Real Madrid, Sergio Ramos berkata Selasa lalu bahawa dia menjangkakan hukuman yang diberikan kepada pasukan Inggeris itu akan menjadi motivasi menjelang perlawanan di Stadium Santiago Bernabeu.

“Bila anda melihat ini merupakan penyertaan terakhir anda dalam Liga Juara-Juara untuk beberapa tahun akan datang, ia akan memberikan anda motivasi tambahan,” Ramos berkata. – AP

Pengurus City, Pep Guadiola berkata semasa sidang media menjelang perlawanan menentang Madrid bahawa pasukannya tidak memerlukan motivasi tambahan untuk memenangi perlawanan. – AP